[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
最低入場費要幾多等細佬儲夠先再黎
如果有full frame情義結 又唔想過幾年就要換
加多一皮可以買到機身
A6400+55-210
10000 ok
係咪要計到咁盡呀?
一定要買到最平先肯玩?
55-210啲畫汁真係唔掂,收光圈都好散咁 
b85同fe85我覺得係世紀難題黎
自己有支b85 個人好鐘意佢個色水 直出d色都好有feel
而fe85真係太抵屌 雖然色水普通d 要入lr再執一執 不過都可以執到b85出嘅色
睇性價比要平就fe
唔怕貴 有信仰就b
fe85仲要再sharp 多少少、對焦又快
但有青邊

不過batis 有mon仔同 zeiss牌 當買樣都ok la
可能佢等緊果一兩百蚊開飯
成日都覺得筆直緊嘅人唔應該玩單/無反
少好多煩惱
我自己覺得夜拍好辛苦
夜嘅定義你當六點打後係海防道,係西洋菜街咁影人之類,24mm還好,你一上到85mm之後,手持又要1/50s或者更慢嘅話個ISO都會上到過萬架啦
落腳淨影景就無得講啦,ISO實有方法拉低佢
推行iso咪得 唔想推咪落腳 唔想落腳咪換支定焦
85.8 用落就青邊
55.8 就洋蔥圈
二揀一棄一支邊支好
棄左又要邊枝replace
想買35 art 但有人話支野舊又慢
應該都係35 大光圈
講真支支鏡都有自己缺點
但以前D舊鏡仲多光學問題D人都係咁影喇
揀自己中意既焦段就去馬實際D
係,我都好like b85既顔色
好在當時一出b85果陣就即訂入手
當時無其他fe mount既85唔使煩

依家gm sy fe b sigma原生mount都5枝未計接環
買art啦 重就重d 但勝在抵
有fd玩sigma 14 art
其實有得平$100-200你仲會唔會買間貴啲想買平啲都比人話不如唔好買
35mm仲難揀
50-55mm同85mm都有幾支特別出色
會啊
分期,贈品,服務,信譽 間間都唔同
剩係睇邊個最低價好易中伏
同意,唔係叫你唔好買
但如果計齊所有野,最後差200$
假設四寶vs 百記 我會比多200買個安心 始終比左萬幾兩萬出去,果200當買個保險
如果你覺得無所謂就簡最平啦
正如去旅行,你會簡最平既保險定係中等or最貴?如果你身上帶好多裝備
又話出35.8
幾時出啊
同埋自己都去過四x買過
可能係最平 但買完都驚驚地
之後而家知道用咩卡買/識人做大鋪
計哂所有野 最後貴幾百 我都簡大鋪
買完好安心 除左買到自己心頭好 個購買流程好開心
反而四x 之前提早打去訂 去到又話未拎 等成個鐘先拎到比我 同埋好少解答你問題 至於貨源係點真係佢知 過萬蚊野真係要諗清楚
唔係睇平定貴
係睇cover 成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞