[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (36) A73/R3 記得更新

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
sony 28mm f2, sigma 35.4
你支2875 係咪f/2.8 如果係就已經好夠做
邊度有貨
邊度有貨+1
星際早兩日好多舖有一兩枝現貨
不過要比多少少就梗
比多少少早享受無咩所謂
你為左幾百蚊 幾個月都用唔到先慘
尤其去旅行 少左好多靚相
影到有質素既相唔係用錢衝量到
係,所以我由本來等都放棄左
A7III除咗PS之外點先玩到多重曝光
-DRO
只影一張相自動幫你高位拉暗, 低位拉光, (auto, lv1~5)
但係noise會較高, 細節保留較差
可raw+jpeg, 靜音模式下用

-HDR
自動幫你拍3張合成 (auto, 1~6ev different)
noise較低, 細節保留較高,
但影3相, 唔上腳架/高快門可能手震影響合成
不可raw+jpeg, 不可靜音模式

-包圍曝光(連拍)
一下快門連拍N張數, 不會合成, for 你自己返屋企photoshop

-包圍曝光(單張)
自動幫你set唔同曝光, 但要你每張自己撳快門, 不會合成, for 你自己返屋企photoshop
e.g. set 0.3EV 3張, 0-> - ->+
撳一下快門影完0EV後自動轉-0.3EV, 再撳一下快門影完-0.3EV後自動轉+0.3EV 再撳一下快門, 完成影哂3張 (on99)

例子
0.3EV 3張=-0.3EV, 0EV, +0.3EV
1.0EV 9張=-4EV, -3EV, -2EV, -1EV, 0EV, +1EV, +2EV, +3EV, +4EV
3.0EV 5張=-6EV, -3EV, 0EV, +3EV, +6EV
老蛙15好定三陽AF 14好d
手動輕便vs自動大眼
影景其實都會用mf多啦
T1728
未出
你好急用咩
我唔急
但問果個唔知佢急唔急
佢係咪想講double exposure
試過HDR 但唔係太work
以前有app用,依家無左
堅守緊a72
老老柒柒
粒u 勁左
但cut 左app on99
之前見人地部5D4 有內置double exposure用得好爽,仆街Sony就cut 鳩左佢
我估A74就會加返
咁你用5D4啦

今日好天d,入手了,firmware已經是ver.2
又一巴打買呢枝
快d出下包膠同散景
我記得你果陣係考慮55.8
胡令巴仲去緊旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞