有無人發覺La La Land既字幕好屈機

392 回覆
228 Like 48 Dislike
垃圾

連登真係好撚多文青mk
一開始仲要屌人唔識野 宜家潛撚哂
垃圾

連登真係好撚多文青mk
一開始仲要屌人唔識野 宜家潛撚哂

勁多嬌情文青
見啲字深少少就濕晒叫春

對一對英文出黎, 成件事露晒底啦
文青
啲垃圾除左話人柒 話人文學修低
叫人唔好衝出黎柒之外
重講到啲咩有營養既野啊
屌你老母如果意境譯唔出黎,不如唔好譯啦, 係唔係 指環王,兩座塔 咁撚樣先岩

佢譯到意境?
唱粵曲?

明明講緊套戲,班撚屌係要講大陸仔嗰啲咩指環王,後天出黎打稻草人
屌你老母如果意境譯唔出黎,不如唔好譯啦, 係唔係 指環王,兩座塔 咁撚樣先岩

佢譯到意境?
唱粵曲?

明明講緊套戲,班撚屌係要講大陸仔嗰啲咩指環王,後天出黎打稻草人

on9 譯名同翻譯都唔識分
好造作,睇完要load幾秒先明
電影字幕係要直接清晰,對白去得咁快,譯到寫詩咁點睇呀

呢套歌劇黎

柒唔切

歌舞劇一定要譯到詩咁?
仲要譯得唔撚準,我睇果時自己聽英文仲易過睇佢啲字

波台真係特別on9 屌

佢譯到意境?
唱粵曲?

on9 譯名同翻譯都唔識分

用少少深唱果段歌的情節咁有情緒
用直白的字詞表達反而淡化左主角感情色彩
至於睇唔明或跟唔切的人(包括我自己)
應該讀多啲書同睇多次感受下啲字詞
果段歌的情節咁有情緒
啱啱睇完
除左一開始有眇下字幕之後
只會係講典故舊戲舊人先會睇
唱歌幾幕一隻字都冇睇過
有好多巴打講得啱 靚 但係over左
果段歌的情節咁有情緒

淺白唔代表直白
果段歌的情節咁有情緒

淺白唔代表直白

淺白都淡化左
啲中文字幕簡直係distraction
有無人要靠英文黎估番句中文講咩

先不論句野嘅意境靚唔靚

咁多人唔明就已經係缺陷

而且都唔明樓上講嘅深度 同 用難明少見嘅term有咩直接關係

我話之你文學上寫得幾咁大師級幾屈機
翻譯一套電影既字幕要令個觀眾抽離去諗你個字幕講乜
就係失敗既翻譯

點知香港人原來普遍中文咁屎喎

還是冷煙蔽月華
你譯英文版俾我睇啦

上面成班柒頭冇讀過translate subtitle就唔好出黎柒啦
根本冷煙蔽月華就譯到over哂
我理撚得你譯得靚唔靚
字幕就係要跟返原本句對白既意思
而且成set字幕都唔consistent
有d位又夾硬對d潮語入去
根本譯得唔算好
同埋意譯都唔一定要好似佢咁
直譯都唔係話要google translate直譯囉
Localization都要岩返個意思架

中肯。其實睇曬post,有論述嗰啲巴絲講嘅都好有道理,中間亂入有立場冇觀點嘅就真係露曬底。

其實冷煙蔽月華呢五隻字本身係咪好,同佢作為字幕係咪好係兩回事,但傾咗咁耐,都冇人理清呢啲common ground,係唔會達成到共識。上面有利申咗識翻譯嘅人都講得幾合理,同我對電影字幕要求嘅理解都不謀而合,可惜根本冇人係認真學嘢,淨係揸住自己個立場自說自話。
好造作,睇完要load幾秒先明
電影字幕係要直接清晰,對白去得咁快,譯到寫詩咁點睇呀

呢套歌劇黎

柒唔切

歌舞劇一定要譯到詩咁?
仲要譯得唔撚準,我睇果時自己聽英文仲易過睇佢啲字

Ching唔撚識波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞