IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
agent打手出沒注意
我係鬼agent
想搞個it狗公司評價網
現階段執下features為主
睇下有咩值得做
https://stealjobs.com
有冇聽過stealjob
你想整既同佢有乜分別?
睇下你地讚/彈堆it公司有咩好/差就剩係做個個位
間青蕃茄已經好多人屌緊
人工差,環境差,前景都差
邊個仇家點你話老細好人
定你去過見工俾佢假面昆左
呢個唔透露啦
一間it 公司
it狗最著重嘅係咩?
人工?有無unit test?
上司有無tech底?
coding style係咪亂來?
有無lint?
想了解多D
最緊要係明買明賣
理論上做到既野,公司都未必夠人材資源如期完成
理論上做唔到既更加要講清楚

但香港d客癈既,賴得分別是非之餘,又乜都唔識。結果最好搵既係有吹水果堆,尤其有tech底既,佢地仆街在唔係唔知自己公司乜野事,更加唔係唔識,而係心態轉左,接左單先算話撚知你死。當爛尾變成習慣,個名係做極都唔臭既,或者可以講係好難再臭。

唯一逃生門係做外資,咁就有機會正常返
姐係pm requirement唔夠清淅同埋預算個resources/features唔夠準?
簡單來講係咪姐係pm 經驗可能不足,傾唔實requirement?
無計,你見工要過垃圾HR果班學歷評審
你個頭有乜所謂, tech好就得
唔係經驗不足
係over commit 知道個客要乜
做到5成至7成就搶張單返黎先再算
姐係sales /pre sales個邊無攞實consent就over commit pitch個project返來做,$$就sales / presales袋,做就做死it 狗,係咪呢?

問題個著眼點係咪在於個project時間/ budget 太緊? 如果一樣嘅requirement但係拖長少少來做會唔會好好多?
最離普係未開波已經諗定點屈後加數
既係同裝修佬一樣,一開波已經有心昆你
我冇呢行都一段時間
但我信狗改不了吃屎
現實就好似下圖咁
吹水佬去傾 it 生意就咁樣
有無D好GE 指標去顯示一間公司值唔值得做/project多爛尾?
例如 要返長短週呢D,想了解多D大家點諗,俾多少少意見了解下
可唔可以講下 你係邊度聽返黎 "GT呢間公司 老細好好人 人工好高"
到你答我問題
點先算係一間成功嘅馴養IT狗公司
有咩quantitive指標
quantitative
$ (人工,工時,福利,假期,etc)

qualitative
leader ( 識唔識帶project好重要, 同將領帶兵打仗一樣, 唔識帶就成隊死得)
同事( 同事關有冇互相交流,有交流進步快好多,做野又會開心D)
快出group
聞到好多agent獵犬獵緊IT狗
笑撚左
有冇人係啲IT market leader公司到做?E.g. Google, Amazon, Cisco, Microsoft, Oracle, SAP etc...

同港資It公司/其他非IT大公司 有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞