IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
sp就係其中一個例子 直頭係濫用
另外鐘意亂用既仲有mvc
mvc雖然有缺點 某d業務需求會搞到打蛇餅
香港地唔知點解用mvc第一日就已經意粉
咁SP同MVC要幾時先用
我做親都係跟公司practice
全部都好似玩緊香港版大富翁咁
講就講mvc 入面根本唔知咩pattern黎
難以形容
已經轉用 fp + python pandas + distributed framework

有D新tech fundamentally 同sql 唔同
sql 負債係幾個post前討論過

1) logic用sql寫violate single source of truth,除非你所有野base on同一個view/sup query/function

2) 要改野根本冇得chase轉頭

3) d人係鐘意用column based既sql ,work around做D row level既野,十級地獄

4)你要既data唔一定ready係個DB度,有D data係要係第2度拎你就仆街。例如你DB save左一D股價,你要join by股價。有人話你個股價要去某某api拎先準,你就仆街
大把公司係解決唔到,成日聽D IT話咩做唔到好多時就係咁

BTW 睇下整唔整到foreign data wrapper

一係轉用python pandas/spark 果D
呢D新tech run in programming language run time, 你做乜都得
工程fg轉行,有寫web app intern經驗
叫18-20k有冇機?係咪求其一間公司啱價就可以狗衝?
我睇到上面話fg都15-20k
我得13k係咪走得
13k都做真係當自己係狗
我in話時
佢話programmer就出到15k
UAT就低2/3k
大佬呀,人話乜你就聽,都要睇自己咩料嫁

你連基本野都唔識,佢都請你重想要高人工????13k好正常呀
傻左咩 正常p仔都18-23k
Support/QA/UAT 呢類都起碼15up
uat姐係點,support? qa?
黐撚線 真係有人以為fg乜都唔識20k

你班連登仔食屎啦 老點人 sql都未熟點叫十幾廿k呀
UAT = user acceptance test = testing
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞