IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我入左平行時空
明明出面好缺人反而冇人請我
我都係呀 D FD 好似好易搵 但自己仲未轉到 可以廢得濟
連登講親人工實會離地是常識吧
你已經唔係第一個巴打咁講,舊登都已經有人提過

原因一嚟難免會有人吹大,不論係玩膠定咩都好
二嚟就算講真都好
得搵到嗰啲人會拎出嚟講,搵唔到嘅根本唔會搭嗲
咪會有好搵到脫離現實錯覺,其實係selection bias嚟
唔係話無可能,不過唔會一街都係咁普遍囉

其實唔止IT post,所有講人工嘅post都係咁
睇得連登多唔抽離返真係會以為香港無窮人
舊登一堆IT廢老
佢地果個年代緊係搵得少

IT FG 18k真係唔難
有位ching FG做左一年揼曲轉左APII LA
睇清楚人講乜先啦 成日有人有人
係嫁啦,搵唔到仲同你講野?
你做IT FG得果13,14k
15,6k都叫合格
2年無20k, 都幾浪費老母D米飯
咪就係搵唔到嘅唔出聲,搵到嘅就大大聲先reflect唔到個norm囉
FG差距都仲唔會太大,但係年資愈高人工個range就會愈大
如果淨係睇個post唔理現實,對個normal distribution嘅理解實會shift咗去右邊
有咩講錯?
扑撚晒班人成日睇到我自卑又想跳樓

好多兄弟3年冇30k
IT FG 冇18k就咪做啦
PCCW Solution都有17k 啦
大家係吹大左,但唔係完全係假架lo
佢唔係講緊FG,係講做左幾年後人工
不過只能說,如果你唔係勁
的確起手人工對你影響幾大
只能怪香港D仆街HR跟你上一份人工比錢
幾撚時講過FG無18k

其實我覺得宜家人工高低唔係咁緊要,最緊要係keep住update自己,基礎唔夠就打返好,skillset太少就學多d,可能宜家做緊嘅公司出唔到高人工,但其實都有出得起錢嘅公司請唔到人,等到自己準備好,人工自然會到

前題係放工放假要花時間去温書/自學
其實好多人唔係唔夠醒,只係唔夠努力
廿幾歲唔努力,唔通到中年先努力咩
日本咁易跳
年資唔係大晒
做過D乜仲緊要
如果真心覺得自己有料但又underpay,可以試下搵D面試需要technical test而唔係淨吹水既,多數係finance related,基本上過到面試無論你上一份拎幾多,都有一個唔錯既價
講番個 HSBC 同我講既野
佢話 IT fg 廿頭係有可能
不過只係起薪果下高
就算轉工加3成都要係你本身係嚴重 underpaid 先得
而且大公司 d pk HR 通常加你兩成已經係極限
我之前搵工時 d agent 都係講差唔多野
佢話加4成以上
一係你識個老細
一係就係d 冇 hr既細公司 or start up
一係就係d second 俾人當係 condom 用完即棄
或者你係人中之龍
不過人中之龍就唔會做 IT 啦
返工為人工 17k同18k點都爭1k
真 上一份工underpay 呢份佢比返行業公價我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞