IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
轉加加一位水 唔識老細 美資
我估係用完即棄
幾撚時講過FG無18k

講番個 HSBC 同我講既野
佢話 IT fg 廿頭係有可能
不過只係起薪果下高
就算轉工加3成都要係你本身係嚴重 underpaid 先得
而且大公司 d pk HR 通常加你兩成已經係極限
我之前搵工時 d agent 都係講差唔多野
佢話加4成以上
一係你識個老細
一係就係d 冇 hr既細公司 or start up
一係就係d second 俾人當係 condom 用完即棄
或者你係人中之龍
不過人中之龍就唔會做 IT 啦
轉工加一倍 唔識老細 美資
我估係用完即棄
agger
不過呢d規則唔適用於無所不能既連登仔
可以叫高d梗係盡fight
我意思係就算當下同其他人嘅人工有落差,只要增值自己,好會追得返,甚至追突
講係咁講,不過當下人工低,點都係會介意
當你 fg 2x k
轉工加一倍咪已經4-5萬
快d轉多次
到時人工咪仲高過d醫生
HSBC 你上到band 5 就有 3x尾
轉入去band 6就 +20% max
25k,轉工加到20%已經30啦
唔清楚HSBC d it睇唔睇software development skills,如果唔睇可能唔係出緊市面上developer嘅價
佢地d code狗係廣州多
新世代搵2皮it工係好易
你話30歲2皮都無乜問題,最緊要唔辛苦
無可否認之前讀it係慘d,得果12,3k
呢D怪社會怪濕鳩老細
雖然HSBC係大行,但如果你話3年經驗都好少30k,咁唔係3年30k吹大,真係HSBC出手低
其實人人對合理價既睇法都唔同
有人係3大grad,成績又唔錯,身邊D同學都係咁上下
有人係IVE GRAD,GRAD JOB係PCCW
咁自然大家身邊朋友既平均人工都會一高一低
呢個差距即使係做左幾年之後都只會放大,唔會縮細
所以最好係同返自己D同學仔比,仲要唔好同某一兩個比
搵10個8個,計個平均數咪知自己人工係咪合理
邊會次次打double
Yes 我一直想表達既係 連登仔唔係巿場指標既話 HSBC都唔會係
55k港幣一個月約8萬5美金一年,人工美國IT唔係好高,可能係細公司或生活水平比較低地方。矽谷大好多公司係畀12萬一年,另外還可能有花紅同股票,不過矽谷而家洗費好貴,12萬都唔係好多錢。一定唔係低但唔好諗買樓。
唔洗人中之龍咁誇,頭一兩個%嘅FG應該入到本地ibank或去外國入FAANG果種公司。一百個入面頭一兩個其實唔係好難揾,都未去到萬中無一。
之前係咪有巴打phone in過 google?有冇下文?
agent講既野信3成啦
宜家個市場真係缺tech人做野
你有料有自信 嗌幾多都得

俾個參考你 政府 t con CAP位都42k up requirment都係4年經
自己跟住嗌啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞