IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我覺得code狗先最賤
咁完program manage乜嘢
manage電腦?
咁多日假,各位IT9可以係屋企訓下教
唔洗對著個黑洞IDE揼曲
python香港算少
不過我預計未來愈來愈多
睇你都唔係玩science

咁姐係要玩data pipeline
因為pandas太flexible,同一樣野有n個做法,有快有慢,所以入手唔易

pandas都係一少部份,仲有
pipeline management: apache airflow,liuigi
distributed computing: dask
gpu: tensorflow,cupy
visualisation....

仲有pandas係in memory,handle > ram 既data係另一個level
對於一個毒j黎講,咁耐有咩做?
講起,見過有人放假 經過公司都上黎hi人
想請教大家,其實programmer由fg開始到五十歲,條career path係點?
最近煩梗個問題

講少少背景先,而加返梗p仔 應該underpay梗 ,咁見之前冇咩做 輕輕鬆鬆(又冇乜OT)咪做落去 但呢幾個月有大project 要成日OT(冇補水) 原本個project都應該只係岩岩好夠時間

咁岩最近有人叫我見工 大公司黎 人工多1/3左右 工作應該大同小異 聽講話都係少OT

而加諗梗幾時走

同老細傾下 睇佢加唔加果1/3人工(雖然應該冇咩可能)
好黎好去 做埋手頭上個project(要大量ot)
下個月走(1個月通知)(project 做到一半,公司本身唔夠人,走埋就)
做Manager, GM (Git Manager)
有超家底 + 創業:
過外國讀 Finance + CS,做兩年投行,之後辭職拍政府膊頭攞 funding,裝個 WordPress + 請班狗起個 Larave,再吹自己係非洲阿里巴巴,搞 IPO,完成品如下圖:

有家底 + 打工:
過美國讀 CS,喺美國搵工,月入七皮港紙起跳

冇家底 + 打工:
喺香港讀 CS 屎片,入港燦大公司做狗,做返十年八載睇吓上唔上到 M 位,上唔到等俾人炒轉行做看更

冇家底 + 創業 (隱藏副本):
自己開間 Vendor 公司接 SME 垃圾 project 做起
想請教大家,其實programmer由fg開始到五十歲,條career path係點?
做Manager, GM (Git Manager)
有超家底 + 創業:
過外國讀 Finance + CS,做兩年投行,之後辭職拍政府膊頭攞 funding,裝個 WordPress + 請班狗起個 Laravel,再吹自己係非洲阿里巴巴,搞 IPO,完成品如下圖:

有家底 + 打工:
過美國讀 CS,喺美國搵工,月入七皮港紙起跳

冇家底 + 打工:
喺香港讀 CS 屎片,入港燦大公司做狗,做返十年八載睇吓上唔上到 M 位,上唔到等俾人炒轉行做看更

冇家底 + 創業 (隱藏副本):
自己開間 Vendor 公司接 SME 垃圾 project 做起
有乜做
而加已經日日學緊
淨係deploy嘢有啲悶
而家學spring定express好?
P>AP>SAP>保安
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞