IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
agent為壓價
叫太高驚唔請,佢都冇水,寧願叫你低d 袋袋平安好過冇

我既第一日
本身都識SQL
識寫if for loop 但唔識OO
同事話要識埋咩design pattern果D
之後我比人炒左
做IT9洗乜認真
我D project爛撚到仆街
D code比人輪姦到得番條底褲
擺到明係I大/讀CS無做過野亂咁來
成段SQL COPY落program
select a.....z columns 段RAW SQL成6,7行長
不過算有良心,幫你分埋行唔洗睇到眼殘

發覺做IT真係唔洗用腦
自己睇都難睇,垃撚圾IT佬
你賴得就賴啦
讀cs果d copy code一樣冇少
raw SQL 成6 7行長 佢條撚樣一行過
我21:9 mon比多部我dual mon都display唔哂
唔屌,話撚知佢死
學呢度巴打話齋夠鐘轉工
你咁盡力做/鳩做又係逗一份人工
咁你果個無乜良心
我果堆project算有heart
適當位置隔一行
香港it無supervisor/manager做code review, 前幾頁仲有人吹奏唔識做都無問題
有code review呢個practice就唔會有咁多問題啦
舊公司有4,50個store pro
每一個2000-3000行
有次我問個做左十年既同事點解會多左D唔關事既 statement
佢話copy多左
code review唔一定解決到whole picture既問題
最多只能夠guarantee 到每次commit ge code 有質素保證
但唔一定保證成個system ge 質量無問題(參見Youtube 以前用python+mysql既例子)
同埋有D business真係好撚濕鳩
manager 比一個禮拜你話加多舊野姐
又唔知一開波個design 唔係for咁玩
好過無
點睇做SAP (唔係做consultant)
做SAP product或者泛ERP既software dev. / mobile app dev.
去外國易唔易搵到工?想離開香港working holiday搵IT工

利申: 做緊sap野, 3年經驗, 2尾k, 行頭細勿起底
介紹工比我
不如Ching講下SAP有咩咁勁,可以做D咩
利申 公司用緊sap data warehouse
因為initiator唔係it人lor....香港既it人都無話事權, 甚至有d根本唔識做cost estimation + time estimation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞