IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
如果我中左六合彩 我會開間vendor專幫人解決技術負債 而唔係果班vendor所講既digital transformation (寫新垃圾code取代舊垃圾code)
比如你意粉ruby 咁我家下rust寫 咁夠新未?
說白了即係開新堆填區
唔駛3年肯定再爆煲

我自己睇垃圾code快過其他fg
de垃圾bug甚至快過1-2年經
見咁多份工sofar都係d on9仔問埋d on99既野
可惜我就係一個唔背on9答案既人 所以冇offer
你估下出去搵番sys eng 易定network eng 易
agent唔屌只會當你傻仔
Coding 真是冇天份(做過半年)

轉行又唔知做乜,寄 cv 都冇回音。
剷個幾次,轉過第間
digital transformation 其實同電子化有咩分別
何謂冇天份?
將一樣野remodel都可以叫digital transformation 好似係
如果我中左6合彩
開間公司請D 12k fg
再請幾個 程序編寫按撫(摸)員
D IT小毒毒一定幫我無償OT加倍跑project數
你咁玩一啲都唔過癮

俾我中六合彩,我會請班狗整舊 Vendor code generator,可以短時間 gen 到啲一般港燦公司要用嘅 code,秒殺 GT、CP
例如呢 可唔可以分享下問左D咩
中6合彩但冇JJ同屎眼
聽日又要返工 又要對住D奇怪requirement
遲d會寫篇medium講
屌你 中撚咗重諗呢d,諗點投資移民好鳩過啦
其實唔難
洗乜經agent,有cert有degree有經驗點會搵唔到

試下唔好搵agent 你會開心d
叫人做野 睇project先慘
check code,做test,寫email做到on99

心諗自己做好鳩過 冇手尾跟,但又冇時間 上邊又一早out出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞