IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
有咩人負責既野出事係冇事
狗鐵
data話晒公司命根
而加次次sudo都彈句with great power comes great responsibility
做人工低啲既咪唔駛
下年又抄燶期油就失業lu
或者D屎執得七七八八就
因業績倒退而開源節流
留返班vendor係到咪算
岩啦 繼續高價搵班vendor做咪算lor 最多爆多次獲
仲請乜鬼it
其實只係將d headcount由inhouse shift咗去vendor,係咪無慳到成本,vendor應該貴過自己人喎
Outsource 係做靚perm headcount 條數
實際計支出 outsource 再賤價都貴過perm headcount
都要睇咩system嫁
flight planning system香港搵唔搵到人識build先
其實真係好on9,係做靚咗一條數,但其實實際係洗多咗,d管理層真心吹脹
即係炒咗班唔識做,再揾識做嘅vendor黎做,咁即刻好合理
vendor有野唔只係人...仲有domain knowledge同現成system
aviation system vendor 賣D野係好specific..唔係講緊賣人頭果D
同醫生比
醫生出錯 無事
醫生做得好 有人讚
IT做得差 比人屌
做得好 比人領哂D功
out source睇下去邊既姐,平既大把

上面間野請on西嫁 冇得佢唔請,大大條vendor team坐入去,pccw ibm secon一大堆,agent又食d vendor又食d 梗係貴
做IT一開始寫咁好做乜
梗係整堆bug之後慢慢fix啲人即刻覺得你做得嘢
其實次次見到連登d IT 討論 post
我都以為入左平衡時空
近排識左個喺 HSBC 做 account
我問佢入面d IT 係咪真係3年30k 5年50k
佢話就算有都係極少量
咁連登仔可能會話 HSBC 呢d垃圾細銀行人工低係正常
Bank IT點解會高人工
邊個嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞