IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
原來而家UAT會有一個POST
白紙20k真係睇彩數
17-18k就係正常價
銀行同大企業係有 因為太多project 又係咁變 所以有個位係瘋狂試野
fg唔識sql不如重讀
依家d P仔唔肯做嘛
結果D code成堆冇人試過就放出街
咪要特登請個做lo
但正常自己做完會試架嘛
定我太OUT 做完D野而家唔洗試
比UAT既人試
P仔自己試淨係肯試unit test , 再上少少SIT, UAT就唔會試 跟住出到街原來d客咁咁咁樣用係會中伏 unit test未必試到咁多場景野 所以咪要QA同UAT
除咗unit test,仲有integration test,但都係backend層面
其實ui都可以寫test,但成本太高,所以好少公司會咁做
同埋QA人工平好多
UI Test 而家九成都係人手試 不過黎緊個trend 都應該係自動化 不過淨係適合UI唔會大改既software 下下大改既話automation test 成本高到傻
之前講過sql負債
用太多冇得unit test
要靠一team人手對
香港下下都改到變左第2樣野點automate
事實上應該好多地方都係咁 除左一d真正高科技企業外 好多野都仲係人手對人手試
又唔係唔識ge
不過未試過join幾層table
依加join完個result d data勁多重複
然後我未掂過PL SQL
依加同事一下比左幾千行PL SQL code我
用來生excel用
完全睇唔明+唔知改個example
依加返工時間只係上網睇教學
但係睇完都完係冇頭緒
冇架所以 又要改 改完又要試 試完又7 無限loop 最多automate到 backend 層面既test
有D係對pdf report,冇一個csv version比到你
最弊成日都因為frondend大改搞到backend都要改呢
所以咪最尾可能都要請一堆QA做backend test, UAT 做Frontend test 最終目的都係為左趕期出貨收錢 P又好QA又好 都係一粒棋子
你今日寫好左都唔保證聽日會唔會無啦啦多左行
通常跟手check一check行數/sum 1 sum 某D column
有巴打1.5年經30k喔
唔識果個嚇死 識果個笑死
好多新仔入行做見到負債都會以為自己廢
自己再dig in睇下就知有人intentionally整成咁

老老豆豆 識SQL=識NF, 1 to many, many to 1, 完
(至少岩岩grad可以expect就係呢個水準)
佢出太高expectation=佢錯
佢搵fg睇債=佢搵水魚
一句講哂 你肯定冇錯

依加望住同事比我ge example都完全唔知係乜野來
好似死硬

但係我睇有d教學又可以直接用SQL就寫到我想要ge result
唔洗寫幾千行又唔洗點寫乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞