IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
最接受唔到上司D咩
back up冇就畀信
你走啦 我唔想搞大佢
所以認真唔鐘意做大公司
一係dev server開一組docker比production
另一組開比development
但係咁新既野班老野都唔會用
返左2個禮拜UAT
一開始叫我試下做testing入下data
依加叫左我去寫PLSQL
但係未學過
連SQL join table都join到個select一堆重複data
然後同事比左個example我
入面成6700行code我又完全睇唔明
係咪死得

FG ive hd讀寫game
只係識寫game
寫app寫system差唔多我死硬
其實參考下人點寫
寫多幾次就好快慣

SQL呢D學左去到邊都用到
係開頭辛苦D唔慣姐
返左兩個星期咩都寫唔出
我覺得我好快比人炒
上網學左d 簡單syntax 先
Sql 呢d大把教學

唔明可以呢度問既
呢度大把高手
唔會死既, 最多個個星期俾人當狗撚姐
有fg 朋友就係咁既情況
Sql 都睇唔明,其實⋯

有咩唔岩傾到岩
最多同你將一個commit 分開幾次 commit 扮下工
唔會既 FG請得你預左乜都唔識 就算請兩年經都預你識得好少 Fg=教幼稚園咁 1-2年經可能係教小學生咁 唔好hea做/大錯應該冇乜野既
做咩做 UAT
你個名

屌 咁隨便入到行,重要俾人點去寫野 真係IT狗呃飯食

重點:幾錢人工?
btw 點會讀寫game但係寫app寫其他野會死硬??

ive教d野咁雞? 基本programming, oop, database乜都冇教?
IVE好似真係教招式多,好少心法
唔明 一黎就用framework只call api?
好似係得CRUD + sorting + sdlc
無深入嘅algo, crypto , ai, machine learning , compiler個D

所有concept 加埋唔知有冇兩成時間教
我既第一日
識select 唔識group by未聽過join
唔知咩叫object
而個code base 果幾百條sql 係由一個class gen出黎
頭2個月都以為炒得
最後ok左

一開頭覺得自己冇可能會明果堆野
最後發覺 “明“其實係一個“感覺“同“信心“
對對下對耐左,就會有“明“既感覺
兩星期就有嘢做
細佬兩星期仲睇緊doc 同搞吓自己啲project
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞