IT界討論區(61) IT狗1001無人要

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
同感
點做到港鐵主席
不如寫個excel com addin for hdf5
今日試過hdf5 真係恩物
做貨倉佬時無CS degree
見曲狗無人請,一係就agent賤價
做support狗見曲狗
又係無數agent同HR想踢返你去做support狗
Ching,見你講得咁 positive,你好似仲係 IT 蜜月期,做多幾年先講啦

小弟14歲開始揼曲,試過晒接 freelance、入大公司 / Startup 做狗,最後得出以下結論:

1. 香港打 tech 狗工只能求三餐溫飽,真正賺到錢 / cap 到水都係嗰班吹水佬同 Business / Finance 二世祖,你 tech 做得幾好只係人哋隻狗

2. 𠵱一行人工睇你際遇、年資 > 實際經驗

3. 香港 tech 狗 = Condom,例子唔多講,幾乎每個月都有大型裁員

4. 做𠵱一行想喺香港發到圍,只有自己搞。但 IT 唔同賣魚蛋,成本門鑑高,Funding 又係小圈子玩,最後成為有錢人嘅遊戲。不過如果自己做 Vendor 接吓 project 幫人揼石仔都可以諗諗
好多做bank非it 都係最多5 6萬一個月
正,等你講好耐
3袋狗講得無錯
IT9係比人屌到仆街
差在未講粗口
除非你係溫室做緊IT
喺邊可以搵到cs50 嘅assignments?
邊間agent?
fg係咩?
起碼過百句啦⋯⋯唔會同同事溝通?
其實唔講嘢嘅人係毒定點?
IT9番工唔會出聲
巴打可以試下 mit 6006 教data structure and algorithms
我覺得幾好 如果要過coding interview
利申 自學緊dynamic programming
真心 舊工d人講野就係 “lunch食咩好?”
舊時果間一齊出去食飯
同枱食飯唔講野,係咁爬飯
再唔係就望著電視機
好難知IT9有乜興趣
特別又唔炒股又唔睇劇又唔上連登
可能佢有做,但佢都唔講野,都唔知佢有乜興趣
結左婚果D仲難溝通, 心諗點解會有囡鍾意...
點睇 green tomato 呢間公司
聽講老細好好人
人工好高
講到口乾
成日要傾solution
睇吓政府啲網仲係廿年前咁嘅款就知啦
dp好簡單 求其用map就得
乜鬼tect的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞