做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
好似係call centre聽電話嗰啲, 希望佢冇睇呢個post
唔升職=凍薪 乜撚野公司黎
call center就算啦, 有D位根本係冇前途, 搵個中五畢業做都得, 但又學唔到野
如果一個U grad學生做呢D完全係浪費時間
痴撚線公司
HKT=F THIS SHIT MAN
Call center做下part time都無傷大雅既,full time真係不了

利申:做緊part time
之前做過
冇野學人工低又唔加人工 已走
師兄醒目,止蝕都算賺左
做乜出post畀啲傻鳩知道係伏工
年年一車車電子垃圾狗衝入去
做咗半年先醒覺個個出去搵工
儲經驗
Telecom除咗做返telecom,啲skill sets 根本唔夠其他hardware/digital/software/firmware engineering 抽,轉行又要重新黎過
儲到錢啱嘅,shift再加ot,點洗到錢
Network eng要考好多cert先保持競爭力其實好鬼煩
掛著老電個名係難D既
所以首抽入邊條team都睇運
有D位e.g. NPO/BTU/Solution跳番出去做non-telecom既野其實唔難
先唔講hardware果堆, 分分鐘仲衰過做Telecom
做software其實真係好多非本科讀IT/CS都做得, 但你本身要有番少少料, IT都等人使
It/cs 都普遍比ee難做software/firmware engineer
因為需要有hardware/digital engineering嘅mindset
諗多左
完咗scheme a入政府做有五皮樓主打完有無笑
其實hkt唔係咁差 真係睇下邊team同點玩
hkt係全港最大既infra si, 入啱team分分鐘學野多過出面
人工冇得講 去邊間公司做 都係跳2跳先加得多
不過講新人學野 hkt好多機會試新野 hkt做大客多 新人可以做幾年 學滿師 教埋ccnp ccie或者依家華為cert先轉 好搶手
你都識講入岩team, 事實上有唔少team 都係做埋d 重複性極高又跟足flow 冇乜technical 野既野,似足庇護工場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞