做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
shitty細電third hon難唔難入
已經唔駛再搞呢d野啦
養老mode等退休
其實係
GT叫好少少, U grad真係唔會non-GT入去
老定, 除非你真係有D好明顯既問題, 否則實收
同埋老電唔睇hon, 一堆GPA 2.X入去, 應該話叻既都唔做老電

最多final interview會比某D好mean既team-head串鳩你做乜會考咁低分, 最後咪又死死氣出offer比你

講真老電由上年開始連OU都收做GT, 諗都諗到佢幾咁缺人又請唔到人
師兄似係上左岸既manager

不過mobile果邊個個等退休邊有人接手
NPO/Field都係一堆老人多過新人好多, 過多十幾年真係青黃不接
講到尾睇你覺得自己既價值去到邊
稍微有野心既人絕對唔會做HKT
如果你話想乖乖地等退休, 或者對人工冇乜要求, 咁你應該先考慮左做政府再考慮入HKT
咁話晒都大公司, 想安穩打份工點都好過垃圾細公司
想出位當然走人啦, 老咗返去都未遲
早三年開始都係啦
唔認同 有野心都可以做hkt 睇下邊team者
你有野心會唔會揀人工低既工黎做, 真係貪有挑戰性咩, 有野心既人自然對人工要求高D, 我相信老電有D team係好有挑戰性, 但人工就唔好玲出黎講啦, 除非你上到AVP level
其實睇落席個條team多唔多GT,多咪一定難上,無咩/你第一個落咪有機會升到上去,不過我都見過一個我覺得幾做得野遲早上硬位既師兄唔做
冇記錯你係做programmer, p記p衰乜先?我重想老咗入去養老
如果你四五十歲人工有返咁上下又入到去咁咪冇問題囉
P仔/HKT個福利比local中小企好,但基本上冇乜salary increment / career progress可言。

人工入去個年就ok嘅但之後升職慢,會做壞手勢,同埋極多政府project。你可以學嘅Programming skills 係極少。

當你見到啲阿叔喺BFS 個community hall度瞓就知養老等退休一流

但你二三十歲就免啦
其實我搵工會睇份工既潛在價錢,我會plan之後5年10年既career path。入職時 可能比同時間既offer低d,如果可以得我要既經驗,我都會做。因為係我角度,份工既價值係人工加我可以得到既經驗。
另外唔一定AVP先高人工,每個grade人工rabnge都好闊,g11都可以有AVP人工,都未上g12。
公司加人工慢,我做例子,8年加左80%左右,如果我跳出去,可能已經120%,但係公司絕對唔係加唔到人工。
一舉例就會起到底
只可以講 揹多d責任係身 唔好樣樣都人地做野
做個owner
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞