做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
只能夠話唔同Team差好遠, chur team日日做到夜晚8點都有, hea team遲番早走係例牌

講hea首推NPO, 用黎進修讀書考cert一流
人工唔講, 講左肯定知邊屆GT

老電起薪算OK, 但做耐左跟唔上市場, 如果你讀細電/乞食engine咪做著先, 如果係讀IT/CS果邊FG上20K完全唔難
樓主有無建議做幾耐走? 即係有幾耐experience再出去好pay d?
頭番最開頭2個留言啦
每個人要走既時機都好唔同, 有D team根本好自由好free我又覺得唔需要走, 不過正路就第一年升完即刻走, 又或者覺得自己有機既做埋第二年升G07先走
冇乜野, 咪HR叫哂成班GT, 可能分幾批, 坐係間房到講你知要簽邊份野, 打比你可能要搵個大家都得閒既時間group埋黎簽
我想問 scheme A 個到,如果我第三年爭唔到,咁第四年仲有無機會?
可以年年申請, 但始終50個人揀6-8個, 一年先開一次, 仲要有機會突然唔開(冇人保證年年一定開), 雖然話G07係申請scheme A最低門檻, 但亦會有G08之前一直冇入scheme A既人申請, 所以我覺得第一次爭唔到可以走人

話就話行完scheme A好撈, 但你去考政府工程師一樣要爭, 其他MTR/中電/港燈一樣年年有細電scheme A, 可能果邊就少D人走, 因為本身都已經幾好paid分分鐘好過政府
Thx 巴打
年年都係升五百,今年升一千咁好死
咁完GT加唔到三千真係可以諗走
不嬲老電都係跳板黎 安安穩穩過完2年升AE之後就開始搵下家啦 學到野當賺咗 魚唔過塘唔肥呀
係咪要做滿一年先有職升有人工加?
我都走左
嘩好詳細

利申GT入閘 做咗6/7年
其實quit唔quit咩時候quit我管唔到太多, 但如果你真係想係老電長做GT, 真係要珍惜你班GT FD, 老實講一入職G05好多人會睇你唔順眼, 再衰D背後捅你兩刀都唔出奇, 有時候你直屬上司都未必信得過, 有D可能做多你十年但只係高你一、兩級既上司有機會唔妥你班GT咁易升

所以GT之間一定要保持良好關係, D野唔好收收埋埋, 出分升職最好自己大group報告一聲, 事實上唔係個個都岩玩GT program, 唔係講能力, 係講有D人根本睇你唔順眼, 所以你一定要比較番同屆GT既際遇先知自己算唔算正常, 唔好on居居做5,6年可能先升得果2,3級
大師兄有冇野補充下, 等班新豬仔搵多D料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞