做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
咁又唔係上帝視角 我都係走完再入
我都贊成gt玩完2年出去行個圈
再入職就可以選
另外gt都有得揀team 入唔到咪轉第2度囉
巴打你地講到入去一定唔好咁樣
我只之過係帶出入面都有好既地方
我堂大佬就係IBM做pm 仲underpaid 又冇career planning
bb2 應該差唔多做到經理啦啵
Technical唔會冇
你堂大佬做PM我諗去big4會比較好
遇過d同事係p記出黎,咁佢地點做到幾年咁耐

it post又有人講p記依家每年都加到10%,唔知真定假,係真既都唔錯wor 唔係間間畀到

學野黎講 大部分公司都係鳩嫁啦,都係自己搞掂,搵過d公司 tech唔錯就畀唔起人工,人工高就it差,可能我眼光差搵極都係咁
Field我真係唔識講 我都好怕做field既野
但係我識個別field gt 3,4年都上到g08 我地都好佢繼續上
佢唔轉架喇 2個小朋友 又做左10年
可能係佢個人問題 佢冇咩上升空間
10%一定冇 hr policy冇特別既justification
只可以加5-8%
仲唔係每人加 要睇每年aop...
ibm Accenture咪又係vendor,唔係俾高登仔講過咩 都係咁 唔覺有咩特別好
做tech要人工好好 其實要做vendor
不過cisco依家都唔太好 我d朋友都閃得7788
juniper就唔錯 不過好辛苦 但係福利好

programming就算吧啦
我以前都programming出身 香港係死路
睇錢份上
咩成績入去讀IT大家心照
除咗pt15 starting 嘅公務員邊有field 俾到呢個人工
係指it除左programmer之外既field
G09 =幾$人工?
30k至48k都有 我上年請幾個g09都4字起跳
老老實實師兄你係咪舊制GT, 舊制本身2年2級, 之後仲可以行2年scheme根本唔同玩法

新制你過左第一年理撚得你死, 第二年都未必升G07

都未講舊制under Peter Sir個CCC, 大把人performance玲7分滿分
禁人工其實ok wor
我唔係gt 唔一定要gt先升到既
唔知既人咪剩係講佢差。
新請non gt 3年經驗engineer都可以25k
睇下點寫justifucation攞budget者
3年先25k, 出面工大把2年已經有呢個價, 唔只我up果堆乜野programmer, 係講緊network engineer都有, 如果你覺得3年25k已經好高, 咁都唔難理解你會覺得老電好

我依家做緊果間, 係請緊FG programmer都20-22k, 都唔好講出名果D hktv mall 25k

都係果句, 你覺得自己Value高就唔需要入老電, 師兄你成日覺得我踩老電, 真心我頭2個reply都冇乜點踩

你話G09 4字頭起跳, 咁你講果堆4字頭起跳要做幾耐先有? 如果做10年先有, 出面肯定唔只4字頭

同埋我成個post既重點根本唔係踩老電, 只係話比人知咩時機要走, 你經GT入老電最快可以4年升到G09, 咁人工又係咪有40K?

我既主張係, 你覺得自己滿足既, 或者對telecom好有熱誠, 留係老電冇問題, 但呢間仆街公司唔撚會睇你有冇熱誠, 基本上跟著唔同老細或者唔同team可以有好大分別, 唔好比間垃圾公司壓搾完仲覺得佢好好, 要識得睇咩時候應該放手走出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞