做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
傳說有人儲左1個月補假但從來都冇得放
巴打你睇一睇出面個市
再睇睇P仔個人工
我入老電個陣都non gt,出面做咗差唔多兩年轉入去

重點係,入面你幾有熱誠都好,都唔會俾到乜achievement 你
出面adv好多過30k請人 實際幾多? hktvmall 係22k to 25k, 歡迎fg 咁fg人工係幾多?
我朋友開既中小型si仔 請個fg programmer俾到18k都好似皇恩浩蕩咁
如果巴打咁講 我建議d fg全部入ibank做 唔好出面做 30 40k起跳

我一路post都贊同做2至3年閃 魚要過塘先肥
入到好team有增值 唔怕留低攞埋經驗先閃
我重點係fg或者新人 唔好只用人工去定份工好唔好

當年01年科網起 大把25k請人寫普通flash, .net,連求其考個mcse就話自己IT人要幾皮人工 結果點?

我建議 依家係做cyber security為主,入到果d team可以增值唔少,做order control就唔好喇,留俾老人家養老
programming香港主力outsource,連恆生都係西安set個點做programming base
其實HKT OT勁唔勁?
係咪返五日?
fg見幾個case都係22.5
至於programming,如果outsource俾vendor 都一定要有onshore team駐場

所謂好team儲經驗都要人工俾得到先得
下一間公司對你有幾大信心,通常都係睇兩樣:
1) current salary
2) interview presentation skills

私人公司做開for backend user 用嘅application, 通常得以上兩樣,做b2c嘅可以有出得街嘅portfolio

我唔認為香港programming冇得做,但唔會喺PCCW 呢類做開政府project嘅公司做囉

你睇下PCCW 發展菲律賓,請返黎嘅人幾垃圾
Outsource去offshore 中伏越黎越多公司知,香港班人你話點伏普遍黎講對住大陸/印度/菲律賓都講緊1個打3個。大陸勁嘅個班一早出哂國/入哂BAT

另外而家出得ad有30k,就真係會有30k
佢水你去見工最後俾唔到嘅,candidate reject offer 咁大家冇癮
樓上位師兄講得好中, 想講既point佢都講哂

針對番你講既outsource, 我覺得老電做野既人先最清楚outsource最大既問題係乜, 就係你急起上黎根本都急唔黎, 分分鐘比人揸撚著個喉嚨, 所以點解有番少少規模既公司都要養班IT佬就係咁解, 始終係自己公司既人, 你要瘁佢都易D

同埋依家programmer 18k請人, 你係請到但可能只係HD, degree好多人都已經唔食呢個價, 食到你都預佢做著先好快閃

依家我做緊間公司都有D係直接買人地system, 但做main都係搵番自己請既IT黎main, 萬一你好依賴人地既野, 當你好急一樣野人地開個一億先肯幫你做咁你點? 你點都實要養班識做呢D野既人, 冇可能全部outsource

不過你話cyber security好搵, 我認同, cloud同security都係IT愈黎愈demanding既工
呢個真係睇team
普遍NPO/Wireless Engineering (Mobile)/CPE都正正常常
Field聽親都多野做到仆街
Solution有聽過趕project要OT, 平時唔洗點OT
正常番5日, 有D番shift e.g. center果D另計
"我重點係fg或者新人 唔好只用人工去定份工好唔好"

Alex, 事實上搵過工都知, 你下一份工既待遇係取決於你依家呢份工既待遇, 人地係咁玩你冇得唔照著呢個玩法, 呢樣野好多agent都係咁講, 如果本身份工太低, 唔理你係咪真係有料, 一般都好難突然開到好高既價, 甚至有D見你開個價比上一份高太多已經唔考慮

都唔怕講, 我離開HKT果陣AVP/VP留我, 果陣佢問我點先肯留低, 我開新offer高多5%左右, 結果冇留到, 因為佢地眼中我既價值只係老電入面既價值, 而唔係出面人地出既價. 連老電自己都係咁留人/請人, 你覺得真係有幾多個話係老電學左好多好多野, 然後一跳可以跳好多?
已經一世都唔會有機會做manager啦
因為已經脫離左塵世

做network
radio就唔好喇
數埋operator+vendor都冇十間
都係做ip related嘅好d

因為radio network係完全唔值錢
你見到宜家一大堆滿天神佛嘅電話咭
有幾平得幾平,百幾蚊幾十GB用一年,用晒咪買過張囉
上台?其實sales食左好多
做field,上site,留返俾d冇讀過書嘅人做啦
佢地可以食幾家茶禮,冇所謂,總有野做
做radio planning?其實要做vendor先叫學到野,但係香港得返一個大vendor,另一間?唔會執但冇新生意你叫佢點請人呢?
5G?唔好傻啦
部機插多張咭,加多部RRU,頭尾加多個coupler,換埋條天線就收工啦
廿幾G嗰條band?計完條數真係肯裝site先算啦,定係你地老電諗住起返晒d電話亭諗住一雞幾味?
到起好晒
所有optimization 自動化
大嘅counter,timer唔到你郁
起完site就全部食蕉
你自己睇下起完4g之後幾靜就知啦
我上兩個星期 去pccw solutions 見左份工, 見工果條友話HR做野好Q慢, 要兩個星期先收到OFFER. 過左幾日HR就打俾我話 主管見完我好合適, 問左幾句廢話就話資料齊架啦, 等approval 兩星期左右, 叫我等電話. 真係要咁耐? 定昆9我?
師兄睇得幾通透
5G係吹得好大, 應用好多, 但點賺錢先係問題
D人好興講5G有IOT, 但事實上4G已經有NB-IOT, 又唔覺真係搵好多錢, 上到5G我都唔覺得有幾樂觀
講到尾, 你賺唔到錢既野D員工又點會分得多, 賺左D錢又走去幫Cell site做維修, 減番D開支先玲出黎埋數會有幾多剩
依家D手機plan賣到咁平, 屌你老尾香港寬頻4G賣到68蚊, 根本係夾平夾賤咁賣, 當然香港寬頻係幫SMT散貨, 但中移動都係做緊78蚊, 冇乜肉食

香港既mobile vendor得華為一間, SMT用愛立信都係冇得揀, 變相冇乜競爭, 人工自然唔會出得高

不過fixed-network其實都冇師兄諗得咁好, 光纖咪一樣夾平夾賤賣出去, 係得data service真係賣得幾貴可能搵到錢, 但做街客普通光纖入屋, 我依家用HKBN平均140蚊左右一個月1GB, 點賺, 賺左既錢都落番去做維修啦, 一時種CPON又種番RPON

都係果句, telecom個餅仔就得咁多, 間間telecom都鬥平, 餅又唔會變大, 賺得少自然分得少
師兄觀念正確
老電好少走數既, 應該真係做野慢
同埋有時老電好on9, 佢地將D野分太細, 甚至有D根本冇人Back-up, 會出現有人放假就等果個人放完假先搞一D都唔出奇
唔講咩TEAM啦, 以前我禮拜六做埋on-call remote support, 有時凌晨夾客做野我都未同公司claim番鐘數, 真係豪比佢, 平時準時放工就算鳩數

補假呢D真係要個個月清, 小心manager唔記得走你數
幾多人工,個個都話不了你重去?
入面d人就想跳出黎
試過有份hkt工比左offer我
聽完個offer就知點解個個都話hkt賤
份人工拆到好似佢地d plan咁
狗也不屌
本身都有好多OFFER, 想聽埋呢一個 有比較嘛
大公司常見病徵
以前唔同
你operator有你operator賤賣
vendor就繼續貴賣
vendor又係鬼佬野,鬼佬做生意不嬲最識標價,寧願唔賺你都唔會頂爛市
同埋鬼佬公司做technical係可以大聲過pm
所以以前vendor人工高又好做

宜家華為下下賣豉油送雞
搶晒d生意又cut人
都唔知佢想點
pm隻手遮天,sales又on99應承人d做唔到嘅野然後跟手叫你班engine死掂佢

因為華為個price performance太勁喇
變左其他vendor都俾operator鍊住春袋「你唔做好佢我就換」
其實宜家做vendor定operator都係死路一條

如果真係入左行,唔駛驚住
其實外國係好需要呢d人材
不過你要習慣度每個project玩一至兩年
之後可能量幾個月地
之後一有project你就要走咁
人工可以好好高
再唔係嘅
去生果檔
不過你真係要好有本事
人地又係好有風骨
寧願唔請人都唔會請個唔識嘅人黎做

不過最後,當有朝一日你想要安定d,想返黎做local公司
一切都打回原型
PCCW solutions GT 通常轉番出去咩公司?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞