做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
都要睇"BA"係做d咩 (BA呢隻字本身有d空泛)
我理解既BA可以講緊3種完全唔同既工作性質
一種係近product manager,睇件product有咩business need再drive個concept由有proof of concept去到可以ship,直至有business value
一種係近data analyst,用d BI tools去query data搵business insight
最後一種係近operation analyst,搵方法improve同 smoothen operation,減低human error之類

in general 有domain knowledge係bonus,但覺得唔係必要
good luck tmr
你NPO定CPE?
阿豬阿狗都有interview, 淡定
又到一年一度GT收人, 唔知今年group interview係咪又玩搭高塔
放心, 老電GT不嬲都有收OU的, 入到去理得你三大八大定OU恆大, 人工一律一樣
我唔係hkt做同埋都唔係做telecom
好奇想知
今年好似請好少?
好似冇乜聲氣
聽聞今年收水 唔係全部gt都有開
以我所知 engine 今年無gt
yes
到底今年仲有無人工加
無人有消息
唔洗等啦, 收到可靠消息今年老電cut GT同TE, 搵過第二份啦
聽講19GT delay升職同加人工 冇講幾時
全部bu都係?
engine gt 仲係18?
應該係
連gt都無得加 除左bb2 其他都唔洗加
十月中啦
5分以上都未有得加
咁上年班gt咪仲係18k
咁不論幾多分都冇得加,
同全部GT肥佬晒個 scheme有咩分別
再衰啲講,出十成力同一成力都一樣結果
叫人hea做一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞