做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
自爆唔答, 利申已quit

講下大家可能最想知果D野先
人工:
年年唔同,每年入職多500, 例如2018 GT入職17K, 今年好大可能17.5K

福利:
公廁既保柏醫療保,一年睇四十次醫生
每年大約4月出bonus, 正常番足一年預有1個月糧, 冇一年就按比例計番, 但聽講今年都仲未出
BB1 每年14日A/L, BB2每年16日A/L, BB3或以上應該再多D, 冇問過

Bonus Details:
睇performance出, 每年大約2-3月會有個ePDR review, 7分入面睇你玲幾多分, 通常入職係6月-8月, 計番比例第一次bonus應該得3-4分, 但3分同4分bonus爭幾遠下, 反面4,5,6,7分bonus爭唔遠, 可能只係講緊爭3%左右, 但3同4分可以爭40-50%

制度:
個個dept唔同, 例如solution GT scheme要行2年, 2年先會升, 但每年都會加人工
Engine GT scheme行1年, 第1年就升, 但第2年就未必升, 所以唔一定好過2年制, 要知道老電唔升職同凍薪冇乜分別
岩岩入職engine黎講係G05, G01到G06係BB1, G07到G12係BB2, G13就AVP開始BB3
但有D用唔同title, 如果你做product果邊會用M1M2M3, 一級等於Engine兩級左右
第一年比較多training, 大概每個月HR會搞D talk去觀塘聽, 個別部門都會有training比GT, 鳩下鳩下又一日幾爽

升職:
每級加2000-2500, 信不信由你

GT全攻略:

第一年
只講engine, 第一年升職條件: 考到CCNA同全年GT performance要有3或以上
基本上唔難, CCNA鳩背dump都過到, 不過CCNA對network都重要, 理解到就理解下, 理解唔到就背dump過
performace正常都有4或以上, 呢個唔洗擔心, 除非真係好差…
正常GT會6月到9月入職, 11月或之後入職既GT會變winter GT
通常最快10月先會有第一批比你上CCNA堂, 呢度亦係你第一個選擇quit唔quit最好既時機, 如果你對自己有自信, 老電果17k或者17.5k人工對你黎講真係太少可以跳出去搵第二份, 份工唔岩你做都可以呢個時候跳, 因為CCNA上堂同考試費都係公司比, 你一旦用左公司資源就至少綁多半年
同時如果你真係諗著做夠1年, 建議你愈早考CCNA愈好, 因為考完先開始計綁你半年, 早D考多D選擇, 例如你12月考, 你6月岩岩升完職可以即刻決定走定唔走, 但如果你4月先考, 10月先完約, 咁你可能10月先有得走, 否則要賠番CCNA上堂費加考試費合共6千幾

鳩下鳩下黎到2-3月, 老細會一個一個抓你地入房傾performance, 強烈建議你地同屆GT自己報數, GT單機係冇意思, 要玩得好一定要合作, 收收埋埋大家冇著數
因為你地入職只有一半或更少時間, 通常玲3-4分, 特別要rotation既Team多數得3分, 因為你得3個月時間比老細觀察再比分

黎到6,7,8月, 跟番入職時間計岩岩一年, 老細會搵你再做一次全年GT review, 亦都係升職時間
重點:玲5分可以考慮繼續做, 因為5分真係公廁分黎, 就算你4月果次玲3分但GT review正常都係有5分,玲4分可以暗示老細根本唔睇好你, 你可以認真諗下繼唔繼續做
玲3分更加唔洗講, 分分鐘你升都冇得升, 呢個時候唔好諗
呢個時候亦係分水嶺, 對自己有信心既就走, 唔洗猶豫咁多, 因為老電人工其實唔係好高, 做GT只係有機會升快D, 但每級加2千你自己有數得計, 分分鐘30歲都冇30K

第二年
由第2年開始, training應該愈黎愈少, 所有人都正式落席, 亦冇人會保你一定升
所以每年2-3月做review果陣, 你見到自己performance玲低過5就好好諗下應唔應該做落去
第2年升到G07既大概有70%人, 第3年升到G08既大概係第2年G07入面既50%
強烈建議升職冇升職既都報一報數, 等其他人多D數據參考應唔應該做落去
如果你第2年冇升到G07或者再高一兩級你見部份人有升但你冇升, 而你有少少唔順氣介乎想走同唔想走之間, 建議你可以遞信先, 基本上GT遞信公司多數會搵你入房傾兩句, 呢個時候你老實D講想升職或者加人工有好大機會升你或者加你2000, 因為老電政策係唔見棺材唔流眼淚, 人工同升職有時候要自己爭取, 當然你話岩岩升左半年又想再升可能難D, 但如果同期已經有GT升你係可以博下, 衰左大不了下定決心搵過第二份, 反正本來人工都唔高, 當然再衰格D就玲著佢加左你既人工再quit

第三年
如果你有幸挨左頭兩年又升到G07, 第三年決定走唔走既分水嶺就係入唔入到scheme A
聽講老電會開埋ICT scheme A, 但IT科出身行scheme A冇乜用, 所以如果你係讀ee就要留意scheme A幾時開
首先scheme A並唔係年年開, 但最近呢一、兩年又開番, 如果冇開scheme A你都可以考慮差唔多quit, 因為行完兩年scheme A係直升G09, 即係話保你2年2級, 而且到時候CCC係under Engine dept MD peter sir, performance可以好鬆手, 講緊7分入面比7分你都得, bonus係睇performance...
但入scheme A唔係咁易, 大概50人爭6-8個位, 聽講如果前一屆表現好可以向HKIE申請加位, 但加幾多冇人知
scheme A係每半年rotate一次Dept, 2年合共轉4次, 其中1次係non-engine dept, HR會好大程度跟番scheme A既意願去派Dept, 所以呢個時候識人都緊要, 本來GT program都係比你識人
留意番, 你supervisor未必肯放你行scheme A, 因為佢地覺得辛辛苦苦養左你2年做乜放你走, 如果真係強硬留你咁你一定要遞信, 要話比人知你係認真就遞信, 唔撚洗比面
行完scheme A可以入政府做工程師, 5皮起跳, 又或者跳去第二度做都得, 選擇多好多, 留係公司如果係field service已經算係manager, 當然你話係NPO都只係叫engineer

第四年或之後
去到呢個位大家升職既速度都未必一樣, 可能同屆既爭1級甚至2級都唔奇
大概到G09, 又有個program叫future leader, 真係比G9到G12升到去G13 AVP既program, 有機會join下D project帶下GT, 要咩條件入同點申請暫時未八到料, 玩到呢度都算自由模式, 大家自行發揮

講番轉頭, 應該差唔多到新一批GT揀Dept既時候, Engine 大概講講
NPO: Network Planning & Operation
聽名都估到, 做network野多, 收人都幾多, 因為幾缺人
但唔好Expect有咩R&D, 多數都係講緊application, 玩人地vendor既equipment, 可能係cisco, 華為等等
入邊再有分好多細部門, 有IP network, BAND (Broadband Access Network Design), DND (Data design network), Network Security, Cloud and application platform design...
D人話planning舒服D, operation有時要行shift辛苦D
但operation如果果日要番通宵, 下一日都會補番全日假…
同埋好多時要倒料果D係planning 準備好哂, operation只係負責演習個流程同實際操作, 衰左都係planning揹飛…

Pre-sales:
唔識人, training都冇乜撞過, 唔清楚, 但估計都係做Consultant

Wireless Engineering:
負責番CSL既network, 主要再細分兩大派, RAN (Radio Access Network) team同Core Network., 每年收既人比較少
睇名都估到, RAN係負責cell site果邊, D cell起係邊點plan都係呢度搞, Core network講緊Packet switching/ Circuit Switching/ IP network果堆, 亦會有D team玩緊D半研究既東西, 同華為合作機會極多
wifi project都有, 講到wifi project幾乎engine咩Dept都有份, NPO、mobile、field service、CPE都有關…

Field Service:
傳聞流失率最高既Dept, 有手有腳入得
主要都係睇放線同管contractor多
如果係OPS (outside plant)要出site既機會都幾多
分新界、港島、九龍三區, 聽講新界辛苦D, 但有D又話冇乜野做, 睇team…
大部份都係做管理多, 要管自己公司養既師傅, 亦要同contractor果邊有聯繫, 冇乜Technical野, 可能要識睇下D線點走, ADMIN野多
亦都有project team...

爆字, CPE下面再講
CPE (Customer Premise Equipment):
聲稱自己一條Team七間公司, 睇名都知, CPE可以理解為客own既野, 亦可以話CPE係一條專serve客既team都算易入, 但每年入既人唔多, 因為冇乜人知CPE做咩
我都唔熟哂究竟做咩
首先CPE有PM team, 真係負責番一D event project又或者接客既project
Field Service雖然都有PM team但CPE接既project比較technical底需求大D
另外有network野, 多數係寶文機樓果邊, 會有堆好熟點config switch/router既人, 當然NPO都有
有做security, 聽講要揼曲, 唔熟呢邊
近呢兩年有AI team, 負責做D AI既application, wireless果邊都有, 但CPE就偏向sell比客, wireless果邊內部用多

其他:
Solution: 少人入, 行2年GT, 頭2年每年加2K左右, 主要做sell客既system
BTU (Business Technology Unit): 唔太熟, 都少人入, 做公司內部system多
Comsumer group/Commercial group: 流失率高, 聽講要跑數, 好撚多女, 好撚多靚女, 黑絲

唔知有冇講漏, 係咁多
HKT
此post已完
巴打覺得BBA出身讀U嗰時考埋CCNA入去做既話咩team適合,如果將來想向Security發展
咁你做咩走?
搵到好工?
低賤工
NPO 或 CPE 都適合,NPO 既security 比較偏向管自己HKT 既security, CPE 係幫唔同既客管security

有心發展就做幾年野考埋CISA/CISSP, security 都幾值錢
走得既不外乎有d team 太chur, 聽過有field GT 連續番足14日工

又或者人工同自己能力不乎,畢竟老電人工太低,頭兩年叫好d , 做耐左發現升幅跟唔上,分分鐘跳出去再番入去人工仲高
應該咁講,讀緊U嗰時考CISA
入去再考CCNA會唔會好d
原來巴打另外嗰個po就係講呢度
咁巴打知唔知PCCW solution ICT GT 係點?
C06 C07幾錢到
得fg基本價一半 俾狗做
上年有offer 好伏個個咩consumer group
in得勁9都有 仲要in完即刻下午打黎出offer

勁閪
得12.5k+ 5k commission

個dept仲要係做cs/sales
CISA 同 CISSP 本身好似要有足夠工作經驗…不過考試好似可以考左先

其實CCNA 反而基本d , 但你可以學走再學行

聽講本身考左CCNA 先入GT program 可以直接同HR 申請第一年轉CCNP, 冇試過你要問下
所以聽講流失率都高,mk 先做
但多靚女?

我見好伏 佢話rotation 去唔同部門
有啲係分行sales 企街sales 同call centre
20k 衝啦,老電最快要2年先呢個價
唔太清楚,知道既都寫哂,聽講忙果陣要不斷ot, 最多補假忽你,垃圾工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞