做過一排HKT GT, 你問我答

780 回覆
189 Like 9 Dislike
見係hkt ching入黎問下

有冇人知 HKT CRM GT 係咪都係同佢旗下個堆gt program 一樣咁伏架
no eye see....
commercial定consumer group 果邊GT?
alex 其實我都唔係講 HKT 有幾差,事實上我知NPO 有d team 多野學之餘公司仲出埋錢讀書,做d 野有value, 但問題係有部分dept 真係毒瘤黎,呢個post 係叫人自己睇路,唔好on99 做著先做著先一做做5年10年都冇乜得著,要知道老電濕鳩team 多過好team 好多
應該咁講
老電cover嘅野太多喇
如果有得揀
咪揀d有多d專業資格/有潛力嘅post去做囉
我都係收到ict gt offer,想知pccw solutions 定集友IT gt 好d
兩電一鐵果d精英先入到
hkt有手有腳就請 點比
咁人地話“有value”, 如果你話係成堆GPA 唔過3既GT 入面有value 既人可以17k 加到25k 好叻叻, 咁我冇野講
想問下如果Winter Intake 入係咪會少位好多同難啲入
唔會少位同難入,但你要預冇識得咁多人,因為summer 果班自己熟哂,除非你本身好Mk 埋到堆,否則正常會識少好多人,而GT 最大既value 就係識人,自己衡量番
想問interview詳情係點樣
會有全英individual同group in? 係咪要in幾次
有機會分兩次亦有機會一日做哂, 睇HR點安排

以下為engine GT面試流程
筆試:
中文- 比段英文你翻譯做中文, 唔洗隻隻字都識哂, 求祈估到意思得
英文- 比段英文文章你做閱讀理解, 然後寫番D comment
邏輯- 冇乜特別, 偏簡單選擇題, 正常人都過到
技術題- 咩都問D, ip 野, 光纖野, radio frequency野, 又係MC, 聽聞有人成份卷唔識做都入到

面試:
group-interview: 成班人分2組, 用佢比既材料整個高塔, 最後要放到粒珠上面唔會趺, 贏輸唔影響
individual interview: 最後一次面試, 直接見team head, 會問你點解想入, 或者大學讀D咩, 比較general既野
出order工真係不了
識得order組D人OT到7,8點先收工, 重複性高又冇乜value, 重要OT真係比狗做
而且呢D重複性咁高既工作係最容易比科技取代
細電consultant咪做elv ict,會完全唔同field咩
冇轉
但一講就自爆(已經接近自爆)
BTU gt 同行兩年個ict gt 有咩分別?
公司用緊hkt某個network solution,係咩就唔講啦。
d engineer 水平真係好參差。。總衰過大陸某d solution 公司。。
依家team 養老啱哂 都唔會成日OT 月尾 半年結 年結先最忙
即係做mobile core network 啦
普通VPN solution定CPE班人特登幫你砌既solution

如果係VPN solution都分好多隻, 最平果隻New ML+就算啦, point-to-multipoint既最平價野黎, latency高過AppConnect好多
HKT 同 PCCWS 一樣係垃圾工
係咪GT都一樣
人工加幅低,福利又唔係好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞