國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
非現金部分根本係幫UO找欠老母既數?
「其欠香港快運的公司間結餘淨額」
咁實際上計埋NAV 11.15億,CX只係用22.5億現金就救左國

(b) 非現金代價將於完成時按下述方式償付:
(i) 賣方就其欠香港快運的公司間結餘淨額向香港快運發出金額為港幣二十六億八千萬元的賣方承兌貸款票據;
(ii) 國泰航空就非現金代價向賣方發出金額為港幣二十六億八千萬元的 買方承兌貸款票據;及
(iii) 賣方承兌貸款票據的約務將由賣方轉移至國泰航空,同時解除國泰航空在買方承兌貸款票據下的所有義務及責任。
香港人剩識坐快運
收購加價好事
篩走批低質素香港人
UO本身去台灣得台中咋嘛,花蓮又摺左
而且仲有長榮中華
因運
要打殘一間公司
最好係收購佢
UO 班客有幾多會爆loading ?加上本身行理都係要收錢,所以冇乜關係,而且額外果舊錢比起貨運個rate 仲要貴幾倍。
真係唔識嫁喎
快運多航線,特別日本
有邊間廉航可以做到香港直飛九州四國呢d
唔係欠老母,係UO街數
If u can’t beat them, buy them
台中個market唔係大
你加價啲人咪揀其他地方去
咁打殘佢因航咪自己攞黎搵笨?
而家明明可以食埋LCC呢個market share
香港人係睇價錢啫
可惜香港無merger control
啲人真係唔撚識架喎...........

UO同CX係兩個市場嚟
成個世界方向就係傳統航空玩埋廉航
而家CX只係比人慢咗十年
打乜撚殘佢
終国航空業靠開二、三四線城市國際航班補貼自肥
個陣快運食哂香港廉航個餅就話冇人去哂成本爭姐
你依加唔做你估真係冇人要咩
財技幫老母炸
台中線分分鐘快運讓返出黎比因龍做
其實收購點都加價
差在佢點加 仲玩廉航咩
我覺得某程度好事
將d去旅行風氣變番以前咁
宜家下下0蚊 幾百蚊機票
呀豬呀狗一年去幾次
搞到人地日本人都屌哂鬼
成班香港人又唔係守規矩
其實收唔收都唔差唔多
反正hkexpress都無服務
只要航點唔cut機票平番
邊個買都一鳩樣
佢都係海航出品由香港公司買番可能係好事
同意,只不過係佢唔會再減到好盡,個個就當佢加左價
打殘佢 仲有咁多外國LCC飛過黎hk
最後咪又係cx柒如果打殘uo
cx係獨大想食哂成個香港market
高中低既客都坐我國泰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞