國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
因航可以降低成本係有限錢黎,本身快運已經好低running cost,一飛過去落貨上貨就走

第三點係日本東邊航線超平,福岡長崎鹿島尼啲小區唔係間間都有

第四點⋯⋯香港人係響壟斷下長大,可能我有幻覺覺得點都會加
uo做少咗賤價賣飛 但都係平過多日子過其他lcc
vanilla/peach都好啲 冇promo嗰陣個價都唔係特別貴 jetstar啲promo真係唔淡季唔閪日子都唔賣
uo反而係最多平飛 多到係只要早買旺季都有機會執到平飛嘅程度
咁你又誇左啲 promotion 又唔洗2000既
唔好話窮人恩物,其實有錢小小嘅人去短trip都唔想坐CX 多份餐,大把人去泰國揼個骨玩下水又飛返黎返工
睇你買唔買埋行李姐,而家好多人都一個大背囊搞掂
好多香港人搭慣咗就唔會轉
加20%一樣大把人搭
最抵都係hk airline 2年前搭果期
2月中 $1600 包20KG來回東京
Exact7ly
重有 $1200 飛板...
以後無呢支歌仔唱..
大板...
冇一千飛日本啦
tax 都7-800

依單M&A 係好事黎既
cathy 又唔想自己host LCC
未買返黎

佢唔會買完lcc 返黎 整死佢
噤買黎做咩

就算加都唔會加太多

世界好多airline 都有lcc 同full service 一齊
但lcc 一定唔用自己名

ana 同jal 都有lcc 啦

再cls d ryan air 都好正

BA 內陸機 就真係同坐BUS 冇大分別
一飛就走間間廉航都係咁
重點係CX係航空界乜公司都有
各方面都有機會進一步降低營運成本
航線個到demand應該唔高?
不嬲都係你買足曬行李+野食同你飛FSC差唔多
LCC唔係代表一定平,只係你可以拆散你要服務

而且而家稅都幾舊水,重講600蚊來回東京?
九巴加到同的士差唔多價你尼句更廢,不如你唔好講啦
未來會变貴
上次買哂行李飛東京都係1600
炒哂D MK妹就差唔多
可以答你,差唔多全部都係
無記錯係中國飛機租賃d機黎
其實係CX想拎個牌番黎做LCC?
順手食埋UO仲少個對手爭飯食?
而家咩都唔加連稅最平都1238
來回600蚊來回東京既時代一早已經過左
上年暑假羽田入大阪走回程包托運都係千九有找
永遠懷念
依家200幾單程已經係最平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞