國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
中聯辦掃香港樓掃到傻咗 咩都想要晒
CX 同 UO CODE SHARE
UO 做regional 接駁,就算賣國泰價錢
程UO 送返同樣既行李quota 同埋俾返in-flight voucher,再加priority 俾佢
除左張櫈之外冇咩大分別
好多歐洲航空公司都搵LCC 做接駁
接駁果程坐一兩個鐘,好多客都慣左唔介意
係唔知點解亞洲區連接駁果程都做到full service 咁
唔係Air asia自己撤資唔玩咩?之後Ana 先食埋啲股份改做vanilla
真太古褔利好似好好
因管理不善而從全球最佳航空公司排名榜節節下跌的國泰航空公布,於今日(27日)訂立股份收購協議,購入香港快運100%已發行股本,涉3.15億股香港快運普通股;代價49.3億港元,包括現金代價22.5億港元,以及非現金代價26.8億港元,將透過發行及更替承兌貸款票據結付。國泰股價明顯受壓,低見13.36港元,逆市挫逾2%。

又真係有 
Yes 國航都係半英資
有冇人可以詳細解釋,因為有泰國air Asia, 印尼 air Asia, 又有間air Asia x,即係周圍搵人做keeper合資?
之後架構重組,cut 咗 d 重疊職位
Hi, 成事未開post

廚叉營運係好唔健康
佢唔係上市公司,財務唔洗公開
只係知道佢依家冇錢交租同冇錢維修飛機
不斷退租大機(A330),主力用返A320
本來諗住開既新線又開唔到

廚叉本來就係靠因航炒輸期油果陣上位
但到依家,因航叫做重組成功,可以狙擊廚叉
而廚叉仲未賺到錢,廚叉既水喉又唔知點,真係唔知點鬥
因管理不善而從全球最佳航空公司排名榜節節下跌的國泰航空公布,於今日(27日)訂立股份收購協議,購入香港快運100%已發行股本,涉3.15億股香港快運普通股;代價49.3億港元,包括現金代價22.5億港元,以及非現金代價26.8億港元,將透過發行及更替承兌貸款票據結付。國泰股價明顯受壓,低見13.36港元,逆市挫逾2%。

又真係有

Air Asia 同當地公司合資開一間base係當地既航空公司
Air Asia X好似直接附屬Air Asia 專飛long haul
之前賺錢
不過佢老母唔掂 hx要幫手找數先出事
係呀 我家姐都話佢幢大樓 起左好耐都搬唔到入去
我四月買左佢機票 唔死得住😂
機票壓低唔少
袋鼠航線一直都輸俾新加坡
呢個同機管局有無關?
短期實有財政壓力 但中長期對因航收入一定有好處
入面有講到仲有糾紛,如果解決唔到,國泰會唔買
可能因為炒燶油 無力搞lcc?
MM邊度係收購
JW純粹係執條黑鬼嘅蘇州屎
香港同澳洲無open skies 協議,香港同澳洲各方個每星期只可以開70班到syd,Mel,per,bne ,因航用盡個配額,反而澳洲未。新加坡就無航班限制
叫政府交通補助
cx直接對手係hx
你話收購後者就一定會加價 但uo真係未必
日本線除外
唔計mega sale
依家計埋行李揀位之類雜費 其實平唔到好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞