國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
炒燶油喺呢3-4年嘅事啫
人哋TR講緊2003年established
peach都2011
要數就真係數到係咪subprime loan shock搞到損手爛腳
定係根本當年對人冇咁嘅眼光
唔會炒晒再請過咩?
btw 我諗到既係因航一路都好想做既野
自己揸返sales條水
唔使俾第三方食
多間航空公司 又多左bargaining power
佢慢咗10年啦
鄰近地方間間都有廉航分公司
可能因為炒燶油 無力搞lcc?
炒燶油喺呢3-4年嘅事啫
人哋TR講緊2003年established
peach都2011
要數就真係數到係咪subprime loan shock搞到損手爛腳
定係根本當年人冇咁嘅眼光
一定會加價 一來還債,二來拉番近同國泰價錢
一定會加價 一來還債,二來拉番近同國泰價錢

其實1998-2003,經歷多次危機,因航當時好霉,機隊無咩擴展,長途航班得傳統大城市。直到2007定2008,收77W後再大搞轉機生意
一部分啦
frontline staff 好少受影響
況且crew永遠都唔夠人手
係驚都係班back office驚
香港好多航空公司的
唔怕無選擇
其實收購左都係各有各做 最多係share resources 同back office 變相減低成本
而家係海航賣咗鍾國頌喎
單交易話就話49億但其實現金交易得22億
另外嗰26億係填返海航筆賬 鍾生應該冇得益

今次鍾生真係與虎謀皮 同海航合作咗咁多年
今日一鑊畀人賣起

btw cx今次買唔買到都仲未知
UO後面啲關係真係七國咁亂
一個國泰三個因
HX+UO vs CX, 百花齊放好事來
HX vs CX+UO, 因航壟斷市場

鍾國頌係法國死左個王健個派人,呢類鬥爭係中國見怪不怪
依家係公司真係無錢,而國家又唔太想幫的時候
佢企出來都同拿條命出來賭身家無分別
UO得日本市場做得住
咁點解新加坡可以氹掂澳洲open skies
明明SQ同CX一樣咁強勢 咁點QF會願意向新加坡開放天空
係咪因為開放畀QF停站加油

仲有QF, CX, BA 明明就係同一個盟
都可以搞到世仇咁
就係因為袋鼠航線分贓不勻?
我講緊連登仔既思維
因航就係十惡不赦, 唔知以為一年炒幾隻機害死1千幾百人
有日本去下都好呀
以前下下三千至五千 讀緊書嗰啲根本唔使諗

咁想問NAV係咩
宜家飛歐、美、澳淡季 3k-5k ,日本航程短一班平一班都冇
咁你覺得收購成功嘅機會大唔大
鍾國頌反唔反對得到
國泰而家國企嚟㗎啦!
Net Asset Value
資產淨值
Stand by機又有多個選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞