國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
事實上,東京O&D 需求高到票價離地,快運個邊包埋行李過6k
唔係老母欠緊UO數咩
老母先開張26.8億借據俾UO
因航再借26.8億俾老母
兩條數 net 咗,因航再冇爭老母錢
好希望係759/HKTVmall 咁
我都同意航空業嘅競爭係國際性
但暫時好似未見到有一間廉航好過hkexpress
Fly day 網你睇得多就知道
快運睇撚住人地開價黎打

依家仲有母公司同你講:喂你加埋行李千零蚊,我兩千中啲飛點賣呀?
香港成村人去日本, 分分鐘過百萬人都去過日本超過一次

點會怕賣太貴無人買飛去
睇到child 登仔話重有其他廉航所以唔會加價,
真係笑左, 有邊間可以平過以前 uo 幾佰蚊文飛日本..
peach 果d 只係平單程, 買來回已經唔平..
jetstar 好多時都要 $1xxx.
飛日本加到一千都大把人坐..
依家都多左大陸人專程黎香港坐 uo
佢地覺得 千幾蚊飛日本係好平既事.

以前見到 $1xxx 飛 日本香港人個個狗衝.
只係 uo 出現左, 改變左個生態
cx 買左 uo, 將來一定加到 > $1xxx
太貴自己坐UO都無錢去
btw 自己無需要疊正紅日先可以飛
泰國朋友表示,不滿香港航空既超低質空姐,升lv做國泰空姐
唔洗將來而家已經賣緊$1xxx, jetstar飛東京做promo連稅900有找,不過香港人唔識買姐,個個剩係識uo
依家我覺得淡季來回東京大阪
2K都收貨
國泰朋友表示
巴打近排啲sale已經要1000以上 有無睇過
我估係想食哂UO D大城市slot
之後再將CX KA細城市slot比UO
例如東京首爾就CX KA. 台中鹿兒島福岡就比UO
而家CX都有推D slot比 KA
無錯
大陸人黎香港轉express 飛日本

同香港人飛dubai 轉機上歐洲一樣平左
咪係,
以前因龍KA396 ex HKG 1810-2330,KA397 ex-HND 0145-0530 ,運貨多過運人,用埋垃圾A320,自己收皮
轉到ex-HKG 2345/2355,旺季出A330
原來話加價嗰班仲停留喺$68時代?
咁就睇下CX到底管理level去到邊
加價係一件好不智既事
因為航空公司市場近年都係著重price competition
特別係LCC 亦都係LCC興起同漸變主流既原因
你話大把demand加價唔奇都係合理既
不過靠呢招黎提高profit margin就比較低招
同埋容易比人收皮
因為LCC特別係UO 主要target都係leisure
呢個市場其實可想而知對價錢係比較敏感
價格波動會帶黎較大影響
所以加價係低招 cut cost黎提高profit margin先係高招
利申:鳩up
dubai 平左已經一去不返
開市就插水
少競爭,自己市場會慢慢加價
要加都冇咁快啦
佢仲停留喺佢新開扮晒有優惠嘅時代
1000蚊飛日本
咩都唔計都做唔到啦
計晒稅嗰啲都二千啦依家
應該係 有睇開都知今年uo自己都狂加價又冇mega sale
應該係港日個supply未摸頂
同埋香港人唔識玩廉航 廉航優勢就係全部單程機票 uo去jetstar返都得 所以見到第四點真係唔知比咩反應好
補充埋講返overall price會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞