國泰航空收購香港快運

550 回覆
213 Like 12 Dislike
唔係你估點
3點買條魚,11點就係香港即刻送去壽司鋪
調轉就差唔多
得半條
CX 收購可以降低training cost ,人手,維修保養同backup
快運賺錢比例上靠貨運多過機票
如果CX可以彈多啲貨比UO 寄 可以賺更多嘅錢

但一般巿民嘅票價唔會因爲航班賺到而減價

其實大家啲講法都有道理
廉航唔平搵鬼搭咩
但CX UO 價格上差距其實好大,收窄價格差距一定係股東方向

另外其他廉航係有平飛,不過數量同地點比快運差距真係太大,想搶又好快賣曬,快運一開優惠我第二日都仲買到飛
The non-cash consideration is to be satisfied with the following taking place at completion
i)a seller promissory loan note of HKD2.68 billion will be issued by the Seller to HKE in respect of the net inter-company balances owed by the Seller to HKE;
(ii)a purchaser promissory loan note of HKD2.68 billion will be issued by Cathay Pacific to the Seller in respect of the non-cash consideration; and
(iii)the seller promissory loan note will be novated by the Seller to Cathay Pacific in discharge of all obligations and liabilities of Cathay Pacific under the purchaser promissory loan note.

應該係幫UO清卡數
賣曬間公司僅僅夠起兩條行人天橋
SQ話過幾年會同勝安航空合併
「交易的完成須待達成若干條件後方可作實,包括獲得有關的競爭管理當局授予所需的許可」

即係要等呀爺開綠燈?
KA應該唔會。

MI個scale 合併完會分多好多比scoot少比SQ。
KA個問題係中國航權,同港龍個brand深入中國人心,呢樣係無得咁同SQ MI比
中聯辦應該籌緊旗唔俾英資獨大笨港航空業
中聯辦應該籌緊旗唔俾英資獨大本港航空業
濕濕碎,因航之前燃油對沖一年都蝕幾十億,一億小意思
最賺錢真係DHL呢啲速遞 仲一定要多機同夠準時有人同你玩
好似聽人話foc有得坐j class 唔知真定假
所以順豐航空先做得起
由浙江送到去觀塘只係14小時,夜晚8點出貨,10點已經到觀塘
快過搵人拎貨
the net inter-company balances owed by the Seller to HKE
唔係指海航欠債咩?
中航有國泰3成股份,嚴格上國泰係半中資
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞