[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
諸葛亮成日都係輸自己友 馬謖李嚴關羽劉備
五虎將死曬後冇乜勁嘅新人出,得返姜維同魏延2個大將
要以弱勝強一定出奇制勝
好似話打長安唯一一次機會無咗
問題就係張郃真係好勁 你以為佢無出過奇?係出左都過唔到張郃呀
街亭嗰獲同張靈甫嗰獲好似
馬謖做開參軍 有計謀係大家都知 只不過佢唔0岩做統軍

因為參軍只係比意見 比人ban橋冇後果 實際執行唔洗佢理

但統軍係全軍嘅心臟 抗壓同應變能力要夠高

街亭守山道係正着 馬謖就想擴大戰果居高臨下

只係佢誤以為敵軍會攻上山 亦誤以為列柳城高翔會幫拖
唔搵魏廷真係好奇怪
唯一解釋係諸葛想用佢係前線多過後防
劉備可以同兩個兄弟起到家,
之後可以存在到咁耐,其實已經係超撚勁啦,
諸葛亮就係知道國力相差太遠,
先要急住打仗,因為養精蓄銳人地一定快口過你,
人地田地多人口多兵力多,
一齊種田你估邊個出糧快?
人地人口多出生率多,人才都一定多,
就算出唔到既武將文官,雜卒都多到浸死你,
要拉近差距唯一既方法就係盡快打鳩佢,
搶人資源領土,殺人將兵,
可惜失敗既原因大家都講哂啦
張飛未死既話
又有得睇張飛大戰張郃
漢中之戰2.0
可惜派左馬謖
計埋魏延奇襲
3 年內可以統一
魏延統領騎兵 點會拎來守街亭 一伐係快手搶天水三郡 騎兵嘅機動力同震懾力係必須

不過魏延守漢中嘅重門思想真係犀利
其實有啲人分析返,就算第一次北伐守得住街亭,諸葛亮都唔會打長安,而係斷開關中隴右聯繫,之後再係隴右慢慢發展養騎兵。
因為直接打長安嘅話,係關中平原好難擋到魏國騎兵
三國吹到幾勁都好,都俾鮮卑人征服
嗰陣唔係話敵軍真空咩?
話乜一氣呵成
仲話唯一一次唔可以錯(真心請教)
(只睇3國3次,三國志主要角色傳記,未寫excel分析)
空係空,但唔係指長安,而係隴右地區。
長安話晒係魏嘅西線大本營,點都會派兵守。
其實諸葛亮一向係想拎雍涼隴右先。你睇返佢5次北伐就知,唔計聲援吳國嘅第2次打陳倉之外,有3次(1,3,4)係向隴右方向行走西漢水出祁山,得1次(5)係走去近長安嘅五丈原屯田。
以諸葛亮兵力(劉禪詔書話有20萬,顯然唔可能,我覺得7-8萬都已經係極限)
要阻斷魏援軍+吞隴西五郡已經捉襟見肘
遑論攻打長安
歷史真有趣,有生之年一定會仔細研究
一個小國想吞併一個大國, 必須要大國內亂
滿清咁勁, 要吞併衰弱既明朝
都要等 明朝內亂分裂

就連官渡之戰後, 曹操吞袁紹領土, 都是袁紹死後,幾個仔係到自相殘殺

當然, 如果你有蒙古鐵騎咁屈機既戰鬥力就另計
邊個次嘅馬超殺去許昌
趙雲疑軍又點解決楣縣曹真 長安曹叡?
亂講之前睇睇書
所以街亭先咁重要
街亭係關中去隴西比較易行嘅一條路(下面渭河當時難行到仆街),如果守住街亭阻到張郃援軍嘅話,要食雍涼唔難,可惜豬隊友
大陸之前果套司馬懿有講點解唔用魏延
因為孔明對佢另有大用
好似係張郃領兵攻街亭
等魏國後防空虛 魏延攻佢後方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞