[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
前面四戰可以搵好多理由話佢既缺點,但的確係佢贏左,赤壁之戰:先主傳,江表傳都有講佢係有份打,當然你可以講係劉琦做大佬,孫權係主力,係佢派孔明去江東完成聯盟,當然又可以唔算佢數,但事實的確真係聯盟打贏左,而打荊州四郡唔理係咪荊州四郡係咪廢,但佢又真係實實在在打贏左,益州,漢中同上,以上幾場戰役如果佢無能力唔係全勝,唔好講以後既稱王稱霸
猇亭之戰我就覺得劉備係無帶傾國之兵去打,而佢連營我覺得佢係經過深思熟慮先會咁做,不過當然無籍口輸左就係輸左,不過勝敗兵家常事,唔可以咁就否定一個人既能力,曹操都成日輸
至於佢外交方面能力或者係不如孫權,但你要明白佢既政治立場係反魏,而孫權係兩邊都可以反覆無常咁討好
治理士族問題,蜀漢個政權係比較復習,佢係由3種不同派系組成,唔似中原,江東,而劉備實際真正治理蜀既時間又唔長
最後軍事能力我真係不能認同,孫權實際親自帶兵既勝仗有幾多?但如果計勝仗,只可以講吳國人才真係多過蜀國
無錯姓劉或者係入場券,但早期既劉備我唔覺得可以為佢帶黎政治資本,鎮黃巾之後

靈帝末,黃巾起,州郡各舉義兵,先主率其屬從校尉鄒靖討黃巾賊有功,除安喜尉
督郵以公事到縣,先主求謁,不通,直入縛督郵,杖二百,解綬繫其頸着馬枊,棄官亡命
連一個督郵都唔放佢在眼內,仲要亡命,袁術仲講過:術生年以來,不聞天下有劉備
不如下次講下黃巾有冇可能茅命成功
*革命
咁你應該講埋另外果幾句
佢個別部司馬係公孫瓚推舉 後任平原相 同埋有一樣野
頃之,大將軍何進遣都尉毌丘毅詣丹楊募兵,先主與俱行
大將軍何進 派毌丘毅係丹揚呢個盛產精兵既地方招兵 劉備居然可以同行 何解?
劉備輸到仆街又真係廢左d既
點會係林木旁駐軍
又棄海陸並進 只行陸路
又連營
比人bbq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞