[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
你老屈話北伐其實係為投降鋪路都得
正路投降實比魏當過街老鼠
阿斗要投降得黎又不失國體,
又有上賓禮待

1.先打後投
A. 冇可能
B. 諸葛亮當代超班,漢末三國第二人,完勝司馬懿
C. 北伐時機只有一伐,同埋毌丘儉文欽之亂
D. 郝昭吹大左
E. 魏延吹大左
F. 劉禪吹大左
G. 曹真吹大左
H. 曹休吹大左

完。
歷史太神化1-2個人就可以改變世界
當時既科技水平,根本唔可能咁樣1個原子彈投降救全家

古代打既係人口同經濟實力
強大既日本仔侵華
點食都食唔到成個中國

當年個蜀點食魏
亮仔
用結果論又唔係好合理既
清都可以吞左明朝

而對比返中日,國力上日本係魏,中國係蜀
郭嘉荀彧 曹操肯定聰明過孫劉2個
點解要咁認真討論魏略
輸左次比張飛就比人話無能

做到左將軍 司馬懿又整死佢
張郃生前係車騎......
就算比魏延成功都唔會有咩分別

5000騎兵點守長安? 中間咁多位比魏軍斷道 季漢係支援唔到長安城 最後係城破人亡 諸葛亮點可以承受咁嘅結果
其實諸葛亮真心幾慘
如果關羽唔係咁高傲自大睇唔起東吳,有荊州呢個旺丁旺才既富裕之地,真係有機會北伐

之後劉備條on9仲要將幾十萬軍民、軍備錢糧家產都敗光

最有機會既兩次北伐,一次俾自己既徒弟敗咗
一次俾李嚴條259敗咗

同埋就算冇上面兩條豬隊友,以蜀國剩低既幾萬效忠死士,就算打得入都未必夠人接管

仲要講緊曹魏管理下,打通西域貿易,物資豐盛,有西涼精騎,有青州精兵,全國合共有幾十萬兵力,加上曹魏管理咗幾十年,人人有飯開,人民復漢之心一早冇哂,你想學大耳賊玩攻心計都難,所以諸葛亮真係好難贏
關羽自大還自大,佢係有預吳出手,個城仲整到勁好防守,係預唔到國舅會投降,關羽出征,計官位同地位都一定係國舅係留守人選,正常一定夠時間回軍,邊個估到最唔會投降果個去投降 ,而且佢目標應該只係荊北,唔係 all in 北上,本身係進可攻退可守,所以唔覺佢出兵時間有問題

劉備係荊州人民未完全歸順吳既情況下出手都正常,係打輸姐
其實劉備本身係仆街仔,佢拎左荊北江夏,江陵,同荊南四群(包括長沙,孫權老豆孫堅發圍既地方),再加埋成個益州,本身劉備話入蜀後還番荊州比孫權,結果又拖到話打埋漢中先,當時劉備d地係多過孫權,搞到孫權唔順超派呂蒙偷襲荊南兩群,劉備先同意話荊州一人一半再比番江夏孫權,果陣關二哥已經輸過一次,同埋又串,關二哥唔肯嫁自己個女去東吳,仲串鳩孫權話虎女唔撚嫁犬兒,先搞到最後孫權派呂蒙拎埋果半個荊州番黎

太多錯處,
比如本身劉備話入蜀後還番荊州比孫權,結果又拖到話打埋漢中先根本唔知出自邊到
又如比番江夏孫權,江夏一直唔係屬於孫權,何來比番?而且早係魯肅建議「借」南郡時候劉備已經將江南江夏分比孫權,江北江夏一直係曹操手上
果陣關二哥已經輸過一次,湘水訂盟之前關羽同孫權根本未開打,唔係佢係益陽屯兵等劉備做咩
最後我都唔知你係黎串孫權定點
盟友地多過你所以孫權就唔順超就偷襲盟友?人品之低,眼光之短真係....
最後孫堅起家於長沙?
會稽妖賊許昌起於句章,自稱陽明皇帝,靈帝紀曰:昌以其父為越王也。與其子韶扇動諸縣,衆以萬數。堅以郡司馬募召精勇,得千餘人,與州郡合討破之。
睇書thz
佢講出口個理由鳩呢

人地孫權已經肯自貶身價同你對親

當然哩度就好多重博弈

簡言之 關羽嘅地位同孫權對親唔係政治問題 係軍事問題

因為劉備唔會因為關羽“越位”而殺佢 反而劉封作為半個仔只係因為冇救關羽就要陪葬 可見關羽地位絕對唔同普通嘅王侯

至於關羽點解唔肯對親 估計就係要同孫權劃清界線 將來絕對唔會係長期盟友 本身關羽守荊州就係防備孫權

但係孫權果邊絕對唔應該急 而要緩

結果二哥話虎子配犬女...
sorry太耐冇睇相關嘅野
敵國君王私下搵邊將聯姻唔係政治問題,係軍事問題....
果陣得劉備稱帝孫權仲係漢臣(如果佢認嘅話)
果陣即係邊陣幾時
又見到巴打
算啦無論點講呢個議題都係環保post
明明一google就出千百種理由反對
其實唔係外族強 係佢地冇得食先落頻密落嚟姐 講強? 魏武都擊殺蹋頓啦 即使公孫家都雄霸東北亞
係咁強就唔洗內附啦 再者果陣佢地分裂得咁犀利 邊強得起 講強西漢時嘅匈奴就強 東漢嘅羌人都強

司馬懿體恤蜀漢轉運不易
特贈你 甲首三千級、玄鎧五千領、角弩三千一百張
https://lihkg.com/thread/866780/page/3#70 ,# 72
之前就講過,孫權攻打荊州係戰略問題,唔會因為關羽唔得罪佢就唔打
重點係...魏略嘅敵國傳言本身就唔可信...
點解要討論唔可信嘅史料
你要攪清楚呢單野好明顯係孫權先佢一鑊,比你都嬲,劉備信佢一回事,其他人點睇先,蜀地新定,內內外外唔係劉備大曬,唔強硬拒絕好大鑊

劉封既死唔太關關羽事,佢遲早要死,連大家都覺得係聖人嘅孔明都有份做佢要佢死,關羽單野係藉口,佢個義子身份自從有劉禪之後就注定左要死先過劉備
但問題係張郃攻街亭果陣 曹真係後方守棧道喎 係魏國嘅部署同分工 曹真先係正 張郃只係副 後方有曹真一d都唔空虛 再者曹真唔係唔知有子午道 你估魏延有冇可能成功?
真係睇小d大陸劇 吹就叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞