[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
佢信文長嘅話拎撚咗長安啦
當年項羽坑秦兵 但只係放章邯三人回去仲當王 早已不得人心 加上當時西漢水未因地震截斷 運糧方便 以及韓信多路出兵 仲要項羽係齊地對付緊田齊 係集咁多條件先贏
孔明直接面對關中部隊 而且魏國經營多年 真係得第一次北伐起到突襲效果 至於馬謖係真弱智 定係真係街亭本來就守唔住就歷史懸案
打係要打, 但有懷疑嘅話一見唔對路就一定撤退, 佢應該相信係有機會先會攪到身死, 要故意呃一個沙場老將送死係好難
張郃由何進黃巾時期打到第四次北伐都好老, 佢係撒退果陣戰死都正常,係大家講到司馬成日想整死張郃,曹真比佢搞死就真
其實係蜀漢既戰略有問題
取荊州圖強 外結孫氏 就算忽略劉氏外交失敗 關羽亦未免太過大意
當年曹仁南下 比關羽打番上去仲水淹七軍 其實呢個戰果已經好夠 一定要退兵 因為蜀漢係荊州用兵無論任何時侯對東吳黎講都係一個危機 荊州對三國黎講 戰前均分狀態對三國都有利 一打破一方必生弊端 所以就算無發生關羽戰敗 猇亭之戰 蜀漢都只可能漢中北伐 正如蜀漢永遠都留隊兵係巴東防東吳一樣 荊州只係用黎增強國力 用唔到征伐
其實劉備本身係仆街仔,佢拎左荊北江夏,江陵,同荊南四群(包括長沙,孫權老豆孫堅發圍既地方),再加埋成個益州,本身劉備話入蜀後還番荊州比孫權,結果又拖到話打埋漢中先,當時劉備d地係多過孫權,搞到孫權唔順超派呂蒙偷襲荊南兩群,劉備先同意話荊州一人一半再比番江夏孫權,果陣關二哥已經輸過一次,同埋又串,關二哥唔肯嫁自己個女去東吳,仲串鳩孫權話虎女唔撚嫁犬兒,先搞到最後孫權派呂蒙拎埋果半個荊州番黎
張郃唔係撒退果陣戰死
係追擊撒退緊蜀軍戰死
古代行軍好小主將行前, 正常好難整死佢, 政治上鬥死實際啲
項羽仲停留係戰國分封時代, 唔做皇帝返去楚就算, 劉邦打到出黎係因為打地方封主, 佢地無 backup, 同打魏國成個政權兩回事
「好難」同「唔會」係兩回事
歷史上好多將領被偷襲/突襲/中流矢而死

PS: 上面原來打錯字,係撤退,唔係撒退…
關羽由頭到尾都係自大 睇唔起人先會輸
關羽同孫家對親就真係有問題, 唔嫁好正常

地方統領同對家主君對親係大罪
諸葛亮呃軍費
其實劉備同孔明都想推關羽去死
關羽個心係復漢,所以關羽一日唔死,
劉備都唔敢明目張膽稱王,
情況同荀彧唔讚成曹操稱王一樣

關羽死既可以平息孫吳,又多個籍口伐吳
仲可以將霸荊州唔還既責任推比關羽,

咁岩關羽北伐係推佢去死嘅好機會,
所以守大本營既國舅仔咁快投降
亦收order冇派援軍去支援關羽
張郃又真係猛料一名。
首先楚軍冇曹魏咁勁
然後漢初三傑完全超曬蜀漢班
魏延係孔明頭號主將,幾次大戰果都係由魏延取得,魏延係孔明帳下官位升到最高,仲可以自領部曲,孔明係極之信任魏延

9up: 孔明死左之魏延就突然智力下降,好明顯就係接受唔到呢個事實,打擊太大所致
馬超好抽係邊,夏候淵都打贏佢
好抽到見到許褚係到就唔動手郁曹操
子午谷奇謀有冇可能成功攞到長安,我諗呢個係千古奇案,但大家可以想像代入下孔明既立場
當時蜀漢地小人少,係關羽劉備打輸之後,兵少將少
孔明每一仗都係盡量用最小既犧牲去換最大既成果,因為佢知每一個士兵都好重要,蜀同魏唔同,蜀死一個兵,好難先再養返一個,但魏死一個兵,輕鬆可以補返一個
魏延係蜀國第一大將,孔明係果陣承受唔到如果子午谷失敗,冇左魏延同五千兵既後果,佢唔敢行子午谷奇謀真係好合理
個情況咪同台灣攻大陸一樣

攻又死,唔攻又死,明知攻係打唔贏但都要出兵,政治show , 安民心

細心留意每次攻打都有好莫名奇妙既理由退兵,退得黎仲要冇咩人死好似做show 咁
之後就歸功老屎忽退兵0傷
又再loop過,再吹虛下次北伐
同意,係死局黎,一定要攻,蜀漢個口號係光復漢室,唔攻民心就散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞