[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
正解,歷史上以弱國勝強國既例子太多,雖然睇牌面輸左九成,但咩都有可能
無天時

吳同蜀相比
蜀國係更加積極
但絕好機會反而出現係吳國

魏國內亂 蜀國只係得到夏候霸一人
吳國係淮南三叛

如果吳國統領果個比較高手 隨時有極大突破........

基本上第一次北伐已經係蜀漢自製的最好機會
孟達倒戈,已壓制西北多郡.......
對面政權級數唔同
魏/晉已經經營左北方幾十年

同西楚霸王只係名義上天下共主 資源,地區控制度差好遠
項羽由始至終 都面對打唔起多線的問題
其實假設街亭如果不失,的確有希望。但馬謖真係
無機會, 就算有荊都係無, 實力補給差太遠, 睇地圖就以為北上好易, 查實打一小區都要出全國之力

你估人地d 軍隊真係好似書上面咁廢, 人地由始至終都冇需要打決戰, 心知肚明你補給唔到咁耐, 一拖長時間就搞掂, 關二哥已經係蜀最強攻擊指揮將領, 咁勁都打咁耐都打唔入, 就算蜀果邊同時上, 人地只要唔決戰就夠攪掂, 涼州果 d 地方比左你都唔控制得耐, 只要守住長安就夠玩死你, 入蜀補給難, 出蜀補給咪一樣咁難
中國人最鐘意權鬥 唔離間佢仲諗住奶曹 偏安江左 聯合孫吳組大灣聯盟

同等死無分別

好似戰國三家先晉

西漢對外族的離間遠交近工 都係因為弄權而自爆
除非個天比個超好既時機佢啦
好似金國滅北宋
無,因為魏國有美女徐晃
孔明都講左待天下有變
關羽又唔理人地點 攻就攻
佢輸左反而識退兵自己收皮
反而比佢大勝 仲點會冷靜落黎諗點做
多得馬參軍
唔係應該可以攞埋隴西一帶
不過蜀有冇能力管又係另一個問題
到底點解一個同諸葛亮理念咁近嘅人會臨陣決定上山紮營而唔係死守街亭
一日最衰都係關羽
最衰孫權
劉備孔明講到明等蜀穩定之後從漢中荊州一齊北伐 關羽唔抵得其他人立功所以水淹七軍
搞到孫權搵到位打關羽

依個好好笑,講到好似關羽話淹就淹。
本身北伐只係想拎大西北d 地
所以冇接受子午谷條橋
因為根本冇諗過一嘢打去長安
而係拎住街亭 霸埋涼州 儲糧壯大先再作打算
你咁講當初袁紹咪一鳩樣,
不過最後真係柒撚左咁解
得罪人多既on9仔
但係由後來姜維同雍涼地區嘅豪族打交道失敗可知

雍涼地區唔會容許你漢人占領+屯兵

姜維只係想取得補給都同當地人反面咁濟 諸葛亮重視守土意識 同當地人嘅衝突會更加激烈

諸葛亮時代嘅魏國未重視雍涼地區所以一伐會有咁大成功 但之後就再無可能
山上都唔會守到

張郃果陣斷你水源 山上面係等死
街亭係幾條大道嘅匯合點
諸葛亮叫馬X乜都唔洗理塞住路中心魏軍就點都過唔到
馬X去到睇完地勢
覺得佔領附近山居高臨下仲有優勢
點知就俾人斷水源,又唔同你決戰
搞到蜀軍無哂士氣就GG左
其實街亭作為戰術重地
搵個0經驗去守都on99
仲要馬參軍嘅對手係張郃
有地理都未見得穩贏
呢下都的確唔係好明白
搵個唔出名聽聽話話嘅王平果類去守都未必有事
馬X就係懶醒出左事
搵個二打六聽哂丞相講咪無事囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞