[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
果時係漢中王, 關羽死後先稱帝,當時仲係漢臣
街亭有城架。。。。
應該係垃圾城 城牆唔高果d 但馬謖上山應該係想擴大戰果 同姜維撤重門一樣心態
其實有。。。
曹真唔係守棧道,曹真係郿縣督諸軍對抗趙雲嘅疑兵
帝遣真督諸軍軍郿(三國志曹真傳)
咩叫冇哂潛力 人口又多過你地又肥過你 漢中有冇戰亂都係山地爛地種唔到幾多野食 乜野潛力?
最後果句重點 對比返同期吳魏2個就知
因為韓信同小明一樣真係好勁
聽講係張郃睇唔起司馬 講經驗講戰功講威望都高過司馬 但要受佢點 司馬對佢就覺得佢似老屎忽
聽講
趙雲由漢中入長安唔行棧道行咩 只不過棧道唔係得1條子午道
唔使聽講, 張遼同李典講到明不和 tim, 一樣公私分明

共事唔一定要 friend

但要對方死對自己有乜着數
夷陵打完吳國大勝
士氣高昂,魏國先出兵先打
已經唔算夾擊啦
時機已經錯過曬

最後咪三路大敗已回
除咗曹休嗰路算係輸得無咁慘
司馬整死牛金又有乜著數 唔好拎張遼同司馬比啦 2個背景都唔同
咁整死個行將入木嘅寒門張郃又有咩好處........
戰場上送人死你估佢陣前卒

你攞個比人毒死黎比
事後孔明
邊個又估到劉備會如此慘敗?如果孫劉大戰後兩敗俱傷,呢個先係正常既諗法
曹丕南下,孫劉又會唔會短視到聯合曹丕黎打擊對方?我覺得唔會
當年曹操咪又係坐等二袁相爭
咁不如你解釋下點解要追擊? 打都唔敢打 又唔係唔知諸葛亮一生謹慎會反殺 點解仲要去追? 張郃都叫唔好追 佢堅持要人追
唔使聽講, 張遼同李典講到明不和 tim, 一樣公私分明

共事唔一定要 friend

但要對方死對自己有乜着數
司馬整死牛金又有乜著數唔好拎張遼同司馬比啦 2個背景都唔同
咁整死個行將入木嘅寒門張郃又有咩好處........
咁不如你解釋下點解要追擊? 打都唔敢打 又唔係唔知諸葛亮一生謹慎會反殺 點解仲要去追? 張郃都叫唔好追 佢堅持要人追

打輸想攞翻個彩,唔得咩
我只係想講殺人唔一定要著數 睇你唔順眼都可以殺你 司馬殺唔小睇唔順眼嘅人
係曹叡親至長安之前曹真一直都係郿,唔係守衛棧道,係防範來自褒斜道嘅趙雲沿武功,郿東進長安,當時蜀軍可以輕鬆穿過棧道
司馬殺唔小睇唔順眼嘅人, 例如?
褒斜道咪就係其中一條棧道囉
即係咁,唔可以係司馬懿第一次同諸葛亮交手不清局勢所以比諸葛亮陰中?
要算到諸葛亮一定會設伏,再算到張郃依種沙場老將被人陰中,再算到三國罕見嘅車騎將軍級高官陣亡,仲要算到因為自己將令而戰死嘅西軍副將,車騎將軍依個大敗自己唔洗比曹叡懲罰,果然係算命高手司馬懿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞