[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
歷史上打仗要以少勝多一定要對面on9有失誤有破綻先可以用奇招贏到,諸葛亮讓車馬炮捉到同司馬懿打個和已經好勁
諸葛亮正廢老 霸住曬唔放權
不過都100%肯定匈人來自中亞草原遊牧民族
司馬懿早期係打唔贏孔明,但之後應該知道死拖就會贏又冇風險,所以選擇唔打死守
點都有風險
軍事上風險,戰場主導權係漢軍手上,
政治風險,曹叡如果要佢開戰,佢唔跟,咁佢會發生乜事?

不過撞正孔明比佢後生,但又早死過佢
諸葛亮係人臣係極致,就咁睇所有已知證據,佢可以話係完全一d篡位既心都冇
佢係蜀漢既地位已經唔可以用功高蓋主去形容,佢根本就係蜀漢既圖騰,北伐又長期帶兵在外,要謀反只要一聲令下基本上就搞得掂
北伐入面,只要劉襌話撤,諸葛亮有邊次唔撤,將在外君命有所不受,但諸葛亮每次都俾足尊重劉襌
最後,佢家產好少,清廉到不得了,到死亦冇安排d高官厚職俾自己d仔
諸葛亮第四次北伐贏過司馬懿 (雖然晉書係寫司馬懿贏)
不過都有人講司馬懿係故意輸,目的係整死張郃
關羽自大還自大,佢係有預吳出手,個城仲整到勁好防守,係預唔到國舅會投降,關羽出征,計官位同地位都一定係國舅係留守人選,正常一定夠時間回軍,邊個估到最唔會投降果個去投降 ,而且佢目標應該只係荊北,唔係 all in 北上,本身係進可攻退可守,所以唔覺佢出兵時間有問題

劉備係荊州人民未完全歸順吳既情況下出手都正常,係打輸姐
唔叫打個和
司馬知你冇料
一個堅壁清野 你蜀軍就無可奈何
低風險 廢老式打法
故意輸就無可能,咁易估佢會唔會死咩,張郃打開仗,覺得有問題既未必去馬
守贏都係贏,戰略正確

但係你吹佢唔脹
曹魏最慘係兩代都短命種
不過曹丕軍事上都搞笑
夷陵比孫權撚左次
就成日心思思打吳
次次都比孫權撚
《魏略》:亮軍退,司馬宣王使郃追之,郃曰:「軍法,圍城必開出路,歸軍勿追。」宣王不聽。郃不得已,遂進。蜀軍乘高布伏,弓弩亂髮,矢中郃髀。

係咪故意,個人認為係無從稽考
就好似有人都講司馬懿故意唔打贏諸葛亮,避免鳥盡弓藏
不過個人覺得,故意既說法係結果論,從司馬家贏既結果去穿鑿附會既說法
知人善任,先帝帳下魏延成棟樑;抑才貶能,孔明軍中文長變廢將
共產黨都打贏國民黨,有咩冇可能
張郃官階唔夠司馬懿高 不能抗命
打輸一陣皇上唔 happy, 要斬你就仆街

點會攞呢d 野玩, 你估佢果時大後期朝野全部都自己 人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞