[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
自補鹿角係咩意思?
大將走去同兵仔一齊做下欄野補城牆
之後比人殺左
陣前類此阻馬欄果d

Wiki 咁寫:

劉備眼看無法攻破張郃,於是聽取黃權的計謀,夜燒夏侯淵大營15里之外的鹿角(狀似鹿角的拒馬)。夏侯淵帶領400親兵前去修補鹿角和滅火。法正見夏侯淵孤立,立命蜀將黃忠居高臨下發動急擊,夏侯淵派軍隊前去迎擊,黃忠軍卻直接繞到夏侯淵身後襲殺夏侯淵,夏侯淵親兵回到大營,發現夏侯淵並沒有一同歸來[6][7][8][9][3]。死後追諡為愍侯。

曹操事後悲嘆道:「夏侯淵本來就不善於規畫將士勤務、連芝麻小事都親力親為而被軍中稱為『白地將軍』,而今身為主帥不去前線督軍作戰,反而選擇幹修補鹿角這等小事!」

兩睇嘅 佢咁做啲細嘅咪會賣命啲
個時士族都好強,睇東吳就知
岳武穆都可以用步兵大破金人拐子馬
搶曬人民既錢去做軍費喎
佢鑄幣強搶人民財富
見好多人都論北伐
不過想討論o下周瑜 其中一條戰略
奪蜀、並張、聯馬
不過佢仲未黎得切就病死左
你地覺得可唔可行
魯肅榻上策若然在孫策那時用 尚可 但經歷過孫策之死後到孫權已經趕唔切 到佢搞掂黃祖 曹操都殺到落黎
小霸王喺到嘅話同美洲狼水陸兩路向西打
劉備應該都頂唔緊 係睇曹操幫唔幫拖
小霸王 徐州陳登都打唔贏
美洲狼 打曹仁比人刷戰積 要二哥幫手先搞得掂

早死嘅人真係有光環
西唔夠劉表打
北上唔夠陳登打
早死真係令人有好多性幻想
郭嘉 孫策 周瑜 龐統 法正
龐統郭嘉生前有冇柒過
征烏桓7到賠埋條命都唔夠
兵都冇帶過 馬謖lv左右啦
幾條提議又冇乜大貢獻
郭嘉官渡之戰前叫曹操打劉備,仲話袁紹唔會出手,結果袁紹軍進攻延津,全靠于禁守住。

曹操平遼東時提議快速突襲,結果遇大雨道路不通,又唔夠糧草,差D慘敗。
劉備條命都係郭祭酒執返黎乜撚十勝又拾人牙慧
批孫策會遇刺 孫策連徐都打唔入
一係害人 一係冇貢獻
不過曹操都醒 其他人個個升官 郭嘉做左死都係祭酒
而且除左提意見之外冇職務
郭嘉叫曹操唔好殺劉備算唔算柒左?
諸葛亮一向都係大勢勁,打仗勁條友落鳳坡已經死咗
豬八戒加史高拔有得輸
最後畀劉襌激一激,諗返起自己畀班自己友跣咁多次,激撚死咗
劉備就算係偽君子 但都無屠過城 殺皇後 逼死荀彧
貪官要奸,清官更加要奸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞