[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
🤔
魏國國力係蜀國十幾倍,唔係內亂嚴重,士族宗親互鬥,一早統一三國,分分鐘打埋中東都仲得
同香港差唔多
補充返:都係同三國一樣
荊州已失 從漢中北伐
所以諸葛亮可以維持攻勢 就算無成功但單方面咁狂打佢其實係好勁
呢方面嚟講 可以話佢戰略上強(大勢) 但戰術上無咁強(打唔入)
好似問左好多次
成個地理,經濟,國力環境蜀國輸得好緊要
係極難反打返過去
得唔得呀
邊得啊
最盡都係控制雍州
邊有咁易俾你打爆潼關直殺許昌
仲要面對最精銳中軍
果時既趙雲都係老坑喇 仲邊可能一路殺到入許昌
首先安息帝國一定唔弱,而最重要係打中東前要經過蒙古草原同哈薩克,果個年代無可能維持到咁長補給線
除非你講緊打一兩場小仗攞下彩
我覺得只有兩個好機會
一個係守住街亭再慢慢磨
第二個係王凌成功策反所有邊境都督反叛
再趁亂北伐
但事實證明王凌根本冇呢種號召力
打去中東
大佬魏國連邊境民族都未搞得掂就諗咁遠
魏對上果班外族惡過狗
匈人由中亞/東亞走去歐洲都打到班鬼佬雞毛鴨血
雖然無證據顯示匈人係匈奴人
諸葛亮係野戰殺到魏國只能逃和死守

基本上除左第一次北伐係衰在係街亭

之後贏得咁少和失敗主要都係因為後勤糧草跟不上

第四次北付原本應該係大鑊全勝

就係李嚴條仆街仔認為北伐冇鬼用,扣起曬啲軍糧

搞到最後不得不回朝
樓主係咪陰d陰d想拎子午谷開世界大戰呀
魏國管治外族的確成功 但真係管得一時
每次都係靠勁人去拆解問題
田豫 牽弘 張既 甚至後來毋丘儉
全部都係可以令外族懾服
但魏國資源真係唔足以學漢武帝咁樣驅趕外族 加上自己又需要呢堆外族補充軍力
不過匈人同匈奴之間唔知有冇關係 講唔到
最衰孫權
孔明:我要有荊州!我有荊州我使輸?
凡事有可能
當年劉備祖先劉邦都係由巴蜀出一統天下
韓信一個>五虎將
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞