[三國]其實蜀漢北伐有無可能成功🤔

483 回覆
5 Like 26 Dislike
項羽果陣咁多人反 劉邦咁多人幫拖
加韓信神兵 張良內應 蕭何後勤
仲有得暗渡陳倉 根本贏硬

就算諸葛亮幾勁 巧婦難為無米炊
蜀中無大將
假設d人講得岩 子午谷唔敢試係因為唔想無左唯二大將既魏延
魏國 只係姓曹既 死極都仲有 代代都有人才
人地就兄弟互相扶持
劉禪就一支公玩公公
先不論真實性
極罕有理性討論post 上連登熱門
呢個應該係好事至啱
反而D隨便幾千呃likepost就真係毫無營養啦
孔明以攻代守 只係推遲滅亡時間
如果天下大變+吳國積極支持先有可能嬴

亮咁做已經做到盡 以報先帝知遇之恩
曹家人才真係多到一個點,佢地係培養人才方面係三國真係首屈一指
原來你唔係駁我句野嘅重點意思 只係捉住個守棧道呢個字嚟講 咁唔係捉字蝨係咩 又唔認捉字蝨又唔認係反駁成個意思咁你想點
郁下就食鍵盤 食鍵盤代表到d咩 食就代表岩? 咁撚鍾意食嘅自己食撚飽佢啦on9
吳國都成q日北伐
不過唔夠打咋
關羽水淹七軍威震華夏果一刻真係蜀國最大機會亦係唯一機會可以光復漢室
無論將領,士兵,資源,士氣都好足夠打入許都,甚至更進一步,可惜孫吳係背後捅刀
吳國真係算9數,入面d士族都冇心想北伐,我懷疑d將領士兵全部都係hea打
如果唔係有咩可能防守戰百戰百勝,北伐親就輸到仆街
你有荊州你死咗啦
根本荊州就係四戰之地
邊個掂親就衰
當時魏蜀吳邊個揸荊州就俾人夾擊
同你所講既剛好相反 其實當時關羽無論將領 士兵 資源 士氣都全部不足夠
如果唔係都唔洗搶孫權湘關米 加上樊城開始水退 徐晃用優勢兵力迫走關羽 關羽果時雖然仲控制住漢水 但已經遲了
再者曹操遷都避關羽 其實好大機會只係做比孫權睇 令孫權覺得關羽軍力盡出 引佢偷襲荊州 以曹操既才略 遷都意味住河南一帶一定發生大變故 到時就算擊退關羽 恐怕局勢亦難以收拾 加上連合肥兵都調埋黎 所以曹操係無可能想遷都
關羽攻許那是痴人說夢 我睇關羽本人高傲但唔係無腦 佢應該都只係想順勢拎襄樊 等漢中上庸襄樊連成一氣而已
果刻根本唔係蜀漢既大機會 原本曹操派曹仁南下向關羽施壓 但關羽反而迫番曹仁去樊城 過程太過順利連蜀漢都黎唔切反應 果時劉備漢中只係險勝 而且漢中人民比曹操帶走哂 根本係絕無可能從關中出兵配合 何況關羽一支孤軍深入 何來機會 完全係大危機
但果一刻真係兵最多,將最廣,我諗唔到除左果陣仲有咩時間蜀係可以大反攻
除左三國 仲有邊個時代有好大既討論空間
不能相提並論
曹操得隴不望蜀 或許真的是曹操果刻食懵左
但關羽果刻若然攻克樊城 對東吳黎講威脅太大 關羽成功的話係完全控制漢水 長江上游 東吳係絕無可能坐視不理 要是劉備在巴東還有一支數量不少的別動隊 那另當別論 但當時劉備幾乎所有部隊都拉了出去打仗 關羽能水淹七軍 收兵的話起碼讓曹魏數年內維持守勢 已是大功一件
孔明講到明 天下有變 當時曹魏只係戰術上失敗 但根基依然鞏固 對蜀漢黎講 水淹七軍已經係好大戰果 好難再擴大落去 當時就算冇東吳偷襲 徐晃都已經迫走關羽 曹魏仍有餘力
其實 蜀漢東吳本來就好難再大反攻 就算東吳吞埋巴蜀 正常情況下亦唔係曹魏對手 曹魏平定河北時劉備先剛剛發跡 到劉備奪荊益後已經滿目瘡然 河北早已井井有條 加上當時人口以北方為主 曹魏統一天下只係時間問題
多謝你!
起完你底先知你on9仔
營養

用劉邦反攻項羽嚟 對比劉備
就已經夠搞笑啦
曹魏喺許昌同鄴城係咪仲有大量軍力未郁
上黎做下假膠撚下班糞青姐
香港做人咁大壓力
上黎玩下班講獨玩具都唔得咩
其實唔可以完全怪吳國
一嚟佢只從揚州出發 打淮南 壽春 打完都冇意思 魏軍只要一切斷補給線 等同孤城
諸葛誕就係咁樣收皮
除非一嘢攞哂徐州 淮南 但邊有可能 仲要攞完 同魏國只會變成消耗戰
零得益
至於奪荊州北部 一嚟司馬懿唔係流(荊州係司馬懿第一個經營嘅邊境地方)
二嚟關二哥打得咁辛苦都攞唔到幾多地
仲要俾人攞埋襄陽 咪又係俾人圍攻
又變成超大消耗戰
所以吳國班士族北伐揸流攤好合理
仲有班士族全部同孫家有姻親關係 打得差又唔會死 點解要搏老命?
明朝無敗俾滿清,係內亂
代代有人才
呢個就係多得大家族嘅能力
生得喺大家族 培養自己人一定有一套嚴格標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞