係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
承上POST
https://lihkg.com/thread/994948/page/1
大家隨便問!
無阿 其他都係全英文 所以覺得好怪
P記的

咁怪嘅,有冇問hr 點解,正常唔駛識中文都可以入。

無問 因為佢係online assessment
我自己numerical比較差所以做左勁多mock先開個test黎做
點知比中文我 題型仲要勁唔同 無哂信心

你係咪剩係做經典題呀 呢兩年變左好多

最好問HR 有冇英文版本, 中文好惡做。
其實big 4 入面 market services 係做咩
你係指capital market 定係其他?
好似marketing pr果邊
如果公司嘅marketing pr 就主要幫公司做外部同內部宣傳,安排記者會,訪問,講座個啲,同出面做marketing pr 冇咩分別。
黎緊會in p記mgt advisory summer intern
想問日常大概會做啲咩?client會係啲咩?
同埋真係好想入到 所以搞到幾緊張下
有啲咩要注意
intern 應該唔駛識大多嘢,搵得p 記做advisory 都喺啲大企業,做嘅嘢應該喺case by case,睇下嗰客喺邊方面想公司幫手,之後你做一大輪嘢再俾recommendation。
所以如果你係請intern既話 你會想請啲咩類型既人
同埋多問一聲,做case studies有咩要注意
暫時知道左個format係1 hr group discussion
經典題係點?
我做個份問匯率既野 R哂頭
我係online apply完佢有auto email比assessmernt hyperlink我做 SHL代理
而且已經交左 應該都無得問返hr
純粹有啲嬲係啲中文題目問既野同答案2回事
連練習題目都係 印象有條類似:問勞工人口GDP 但model ans係總人口GDP
通常請intern 都喺睇你有冇心學,願唔願意ot,同要有自信。詳細advisory 點in 我就唔知啦,等其他巴打 解答。
中文啲寫法有時喺會怪啲,有時會睇得唔喺好明。你試下問hr 可唔可以俾你做一次英文。
fg 外國u 冇做過intern
想返hk in big4 audit 應該點準備同in邊個position 開始好?
睇自己鐘意邊方面而報,睇下company website個department 做咩,冇咩特別準備。
唔係話有啲試卷in個時會比 candidate 做咩?
都喺app test或者作下文,冇咩可以準備。
頭先sd左email問了
手滑係proofread前按左粒傳送制
dear officer變dead officer
呢個typo加速自己死亡
so sad. 我地都好重視candidate會唔會有錯啲唔應該錯嘅嘢。 good luck。
聽埋呢句呢鋪真係打定輸數
good luck to me
可唔可以講下tax嘅 global mobility/ employer services section 同埋international assignment services 做啲咩

咁啱見到有啲好奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞