係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
梗係唔係啦
intern?
Ft
依家先入就好難有得升ga la。
去返每間公司網站有campus recruitment section
八大business 18fg
完全唔知簡咩apply
Fg入去做5-6年 一般會去到咩位 幾多人工?
manager, 5萬多啲
campus recruitment section
你無野嘛,真係忍唔住出黎話你,奴性咁重

我以前做Big4時 manager檯有轉角位,依家manager d位越黎越細,成個自修室咁,一係仲要提早reserve定,你覺得唔係侮辱員工係咩?

仲有成日霸住client meeting room,無論大細公司其實都好麻煩到client你唔係唔知呀?公司借d耳叫同事多d落field,話build relationship,根本就係因為公司唔夠位

我出返黎,跳左幾次,間間公司都有自己位,勁大張,仲要我成日出trip。好心你唔好比人洗腦洗到咁勁啦
巴打你冷靜啲。

首先唔知你做邊間啦,我個間仲係有轉角位嘅。 同埋manager位要reserve定?

我又唔明點樣會阻住client wo,我地係external client facing staff,唔落客到做send email 打電話做仲唔方便,大家唔係面對面傾好容易誤會。

唔知你轉出尼係咪external client facing,你成日出 trip 係因為做internal audit?咁有位都好正常 wo 因為你嘅工作對象係同事。

其實有時我自己都鐘意坐豬肉枱,可以同啲team一齊坐,review 啲嘢都快啲。位依樣嘢我唔會睇得咁重要。
你係PB一係水記一係KP,咁我唔知你邊間啦,不過4間d位已經係越黎越細同埋少係事實黎,reserve位呢單新聞亦都係好耐之前就講過。
https://topick.hket.com/article/575700/Office%E5%BA%A7%E4%BD%8D%E8%B5%B7%E3%80%8C%E9%9D%A9%E5%91%BD%E3%80%8D%20%20%20%20%E5%AE%89%E6%B0%B8%E6%9C%83%E8%A8%88%E5%B8%AB%E6%97%A5%E6%97%A5%E6%8F%9B%E4%BD%8D
不過算啦,聽你口吻應該仲係小朋友。咁proud of big4,坐豬肉枱坐多幾年記得關心下你條頸
如果advisory嗰邊唔require考cpa 咁應唔應該考 照考定考其他咩cia cisa frm嗰啲 感謝樓主
考咗會加人工嘅試先。
咁睇尼你係e 記。 多謝你嘅分享因為我地dept 啲 manager都有轉角位坐同埋無聽過reserve位。不過你個諗法有啲奇怪,唔係愈做得耐愈proud of big 4 ga meh?例如ptr sm m。 同埋坐豬肉枱同坐經理位對條頸嘅影響(如有) 分別係邊?願聞其詳。
全部都會加
假如好似cisa呢d要工作經驗+pass exam先qualify到,咁佢q pay係計你pass咗個試定係要qualify埋先計
咁睇興趣啦同埋睇你考邊樣最有信心。
pass 曬所有試就有q pay
今年big4做緊audit a1 想跳去做tax難唔難?
洗唔洗discount
諗住之後跳去邊 internal audit/ ibd , etc
啱啱入batch開始做,唔係太跟得到啲野,manager就話我廢,好驚真係follow up唔到好大壓力
Pwc?
想問巴打係BBA ? 上司話人廢咁癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞