係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
想問financial services advisory有咩出路?d人會跳去邊?
試下政府?庫務署, ird 個啲?第2年走又唔想commercial audit 選擇唔多。
巴打有冇咩方法保養身體
點解可以咁好巴打你邊間? fs?
D人做完audit三年之後,有冇人係唔做番accounting related 嘅工?
同埋三年係指過左兩年sen year1定三年sen year2?
其實俾唔俾紋身
紋係著衫睇唔到嗰啲位
Body check見到會唔會點
政府更加唔想做
我認我冇料到又揀擇
Non fs
因為之前做好多垃圾細job, 啲老細經理通常都唔多care, 冇王管
黎緊有Ipo 做, 應該會chur 好多
冇人睇到點會有人知,就算醫生見到都唔會理啦。最重要係client 對係嘅觀感。
banking,sponsor都有。做咗3年係指3年full year,因為有cpa 牌容易搵工好多。
星期五六日晚回家吃飯,星期日晚跑步。
入big4要body check?
body check 係自願性質。
4間都要驗?
係醫療褔利嘅一部分,自願性質,公司唔會理你有冇做,亦唔會知結果。
星期六日多唔多要番工?
Fresh graduate
英國 DTT Corporate Tax
香港 PwC Audit

應該點簡
多,peak season 基本上都要返曬。
你鐘意tax 定audit先,同埋想唔想留係外國做嘢?
多唔多做緊bank/其他fi mid join入big4?
兩樣都無所謂
係諗緊 tax career path 會唔會好窄

都幾鐘意外國既,但屋企朋友就多係香港

所以好難諗
見過有,但係唔多。
audit 出路會闊啲,同埋係香港你生活成本都會低啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞