係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
應該係比個CASE你叫你諗下Solution 個D
最好諗定自己係做咩角色
最易就Timer 啦
分析個時用下Pestle 同Swot 就一定冇死
想問下外國u grad 做左2我2年local
QP pass 左一科
今年想apply big 4 應該揀graduate program 定experienced?
仲有experienced interview 大約係問乜?
如果你用伏與唔伏定義成Chur 與唔chur
Mid join 其他firm fs, 有好job 都通常都唔會比mid join做
除時一黎就隊成堆垃圾Fund 比你job 疊job 仲要冇ot 篤
你點斷定伏過依家嘅prob 會低啲
留係依家個度你起馬熟哂啲架步,知道邊啲Job 邊啲人冇咁伏
身邊d conversion撚考qp有冇特別差
利申conversion但返工之前有其他offer已逃走
想問下想跳其他big 4 fs邊個timing走先岩
唔想留而家個到
其實Fs 可能都係一樣咁chur #touch#doci
知道伏過而家既prob一定低就可以了
如果你將伏與唔伏定義成Chur 與唔chur
Mid join 其他firm fs, 有好job 都通常都唔會比mid join做
除時一黎就隊成堆垃圾Fund 比你job 疊job 仲要冇ot 篤
你點斷定伏過依家嘅prob 會低啲
留係依家個度你起馬熟哂啲架步,知道邊啲Job 邊啲人冇咁伏
而家個邊recur硬
隻隻job都話要ipo
d sen同ger都睇死係上唔到要再做過
冇咁嘅統計,但應該冇明顯分別。
試咗experience 先。主要問你之前有冇做嗰啲大嘢,例如listed com ,同埋對9,15 ,16識幾多。
請教下9, 15, 16係咩黎?
ifrs 既3條standard
frs 9 finanical instrument
15 revenue from contract with customer
16 lease
我個邊有統計數字show 過比出黎
module A conversion 上黎嘅人合格率明顯較低
其他幾份卷冇咩分別
事在人為嘅啫依啲野,想打走佢一定有辦法打得走
Big4 轉去in-house corp fin 人工幾多?最低黎講
睇你咩grade 走ga wor,唔同grade唔同價。
咩人會轉到同埋我想問吓做兩年走 non-fs audit 可以做到啲咩工,同叫價係點?
2年走預2萬頭到啦,都係做commercial internal audit 或者政府ird treasury audit
巴打而加咩grade?諗住之後做咩?
m grade,暫時諗住做commercial 。
樓主將來有冇諗過做cfo?
恆生點睇
cfo 最少sm 先有得諗
外國u 今年grad冇做過intern
9月報個陣全部冇回音 而家除左報細間既仲有咩做
係咪要等到下年9月先有得報big4
問埋香港會唔會易入d
唔該曬樓主
同埋今年grad係咪代表所有intern都唔收
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞