係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
水記?盡量搵啲batchmate senior問下幫下手 有時佢地只係唔記得左你係新人 提返佢地佢地就會教你 加油呀巴打
想問it audit點解關acct事
Ching 係big4到做過/緊? 我連ielts都冇
因為你有時都要同個客解釋返system 啲問題點樣影響佢地啲financials。
如果想係big4長做既話
Tax會唔會好過audit
Tax好似冇咁辛苦
定係升職會慢啲
考慮個人興趣先,而唔係諗邊樣冇咁辛苦,因為做啲自己唔鐘意嘅嘢你咪仲辛苦。
邊會有興趣可言...
做過k仔d記,d記啲老闆friendly好多
上面位巴打話要長做,應該對big 4都幾有興趣。
對big 4既future有興趣 但冇可能對audit/tax有興趣
peak season岩岩做完working paper留名
其實有得12點1點就收工唔係叫早啦咩
我個邊weekdays 12點仲係坐爆人
weekend 都有6成full
大家會選擇Big4 IT advisory or 大bank operation/tech MT?
想問下想跳其他big 4 fs邊個timing走先岩
唔想留而家個到
邊間咁跨張
其實Fs 可能都係一樣咁chur #touch#doci
好睇咩bank喎
永遠都係咁忙
到你熟咗呢樣,你已經升咗grade
然後就會分咗另外一樣新嘢畀你
應該話big 4啲IT audit主要都係financial reporting related
我都唔知點解
明明都唔係出名wok既team黎
可能係d人wok到唔得閒講自己wok
知道伏過而家既prob一定低就可以了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞