係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
system audit做internal control 個啲工。
人工一個月有幾多
是咪要英文好勁先入到?
利申DSE英文3 有cisa 想做it audit
唔同grade 唔同,你想問咩grade?
唔駛。
其實有冇做tax既人可以分享下?
其實做5年升M之後跳出in-house/Bank做tax manager會有幾錢?
做開m&a related 入deal advisory易好多
audit 轉fdd / deal advisory 難度係咪好高? 要點做先會易d轉到
轉咗做transaction services先。
唔駛但有無話要去到咩程度?
定係睇學校出身>English proficiency
學校出身先,英文簡單對答就可以。
巴打E?
定4間都睇
因為上一個po有巴打話明德恆管都見過
唔喺e。 fresh grad 好少見non 8 大,四間都睇出身。
如果aim at audit field會唔會鬆啲
可以照試但都係難。可以試下報埋second tier。
做左7年想走了
好啦 點都會報 就算比hr shortlist by the name
second tier因為無錢報cp就唔考慮了
benefits,path同support 方面 big4太吸引
巴打,正常S2 岀去會係咩價,自己應該M 唔到,身體差
3至4萬。
巴打 知唔知winter intake幾時開
2020 january?同2019 9 月10月一齊報ga wor, 過曬啦。
今年八月報下年winter batch?
今年8月報2021 1月份入
上網睇好似係報下年grad program hr見你grad左會問你有無興趣返winter batch因為一月peak season?
如果grad 咗有機會得 ,可以試下。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞