係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
傻啦 痕大都收唔少 有手有腳就請
明白明白因爲自己讀緊野雞大學acct,知道競爭好大,怕第日grad咗冇人肯請。
有,見過讀science。
冇分別 做audit識加減成除就得 中六知識已足夠
乘*
要睇下conversion 夠唔夠努力,如果唔係考qp 會辛苦啲。qp 唔係想像中咁容易ga!
咁p 就有啲優勢嘅,但係建議你報曬4間以防到時p 唔得你都有其他選擇。
好多conversion既人一take pass
可能因為本身冇認知所以會努力d
conversion同qp training 肯聽書認真讀會好啲,好講自己有冇足夠努力。
intern 就好難唔係account 啦,因為做得幾個月唔會有好多training俾到你。
其實大家點解咁擔心入唔到

個人正正常常 吹到2嘴都入到 唔太毒
如果真係咁,second tier同local可以 請啲咩人?
巴打你個啲做咗一到兩年就出咗去嘅batchmate 依家撈成點?
一年就應該冇乜 兩年考完qp走既就大有人在
兩年走通常轉去邊
依家做緊第二年, 雖然都要ot,但唔算話好Chur, 上年三月Peak 之後到依家都好少夜過十一點收工,搭的士放工次數一隻手數得哂
不過真係好唔鐘意做Audit, 但亦都唔想做Commercial
想問下岩岩轉FS sen 1 有咩exit path?

諗緊轉入銀行做d risk 嘅role or 做HKMA/ HKEX 之類嘅 regulator

有冇巴打做過或都搵緊差唔多嘅路?

求指教下人工 出路同工作量
如果無acct background , 當完成到conversion , QP 多數幾耐pass ? 黎緊仲要NEW QP , 非account major 怕自己仆直
最快1年半。冇得話多唔多數,考之前唔會覺得自己一take pass 唔到,盡快考完每個月收幾千蚊q pay。只要肯努力咩major 都唔關係。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞