係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
比較少聽,應該喺新開,有信心可以一試。
報左 TAX 但係英國
行頭會唔會好差?
Op唔升職既話 十年後月薪會有幾多?
operation 人工加得好慢,如果唔升職可能十年後最多2萬左右。
唔明你個問題,行頭好差嘅意思喺咩?
Op係樓主縮寫
我想問樓主唔升職既話十年後月薪會有幾多
之前個post見樓主係manager 宜家係5萬幾?
唔會有得十年後唔升職,一段時間升唔到就要走。
而家係Second tier 做第二個grade
有無機會平grade過big4
係咪bdo去big4 就多數唔洗discount
樓主覺得一般情況會係點
IT audit 出路如何?
係咪唔洗cpa 都得?諗住考左cisa cissp 先
做咩area先,有相關經驗其實advisory可以experience hire

做過公營x2
點解唔可以繼續留 上頭會暗示要你走定點

識一個人喺deloitte做左12年 去左某間當時搞緊上市既公司做cfo 人工係6萬5
喺big 4 做左12年即係已經升到senior manager, 係咪轉出去就會等於減人工
唔係,多數要discount。 唔駛discount算好好彩或者你其實本身都好勁說服到老闆唔駛discount 你,good luck
如果你本身鐘意system audit就ok。 駛唔駛考cpa要問hr,我冇問過佢地部門有冇迫人考cpa,但考咗一定有幫助。
big 4 audit career path 十分清晰,2年升senior,再做多3年就m ,如果升唔到會俾多一年機會你,第4年senior都升唔到m 就要走。m 都有類似情況。同埋,當你成日升唔到會俾人爬頭,就算無人趕你走都會愈做愈唔開心。
至於cfo ,首先我未見過cfo 得6萬5,可能多bonus啦,同埋唔知dtt sm 咩價位,好難評論。一般轉出去會跌pay 嘅話老闆都會叫你唔好走。

會唔會Career Path 好窄?
會唔會Career Path 好窄?
想問一開始fg入audit會唔會好辛苦經常ot 一開始入左audit一年後有無得轉advisory 使唔使discount?
咁喺big4 做左幾年之後,跳返出去做咩工好
好多人都係考左個牌先轉
會窄過audit,tax太專門,仲要分好多唔同team。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞