係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
係呀....諗住咩都報 到時有咩就做咩 因為其實呢幾個position都覺得ok既
驚唔驚自己俾programming代替?
我估你係講緊ai。 其實任何行業都有機會俾ai 取替, 專業人士巳經係咁多種範疇之中影響最少,所以擔心都冇用。
其實ai係programming其中一個範疇
做到audit或者其他accounting嘅工作唔一定係用咗ai
但唔知點解個個見到programming代替到人類工作就話人用咗ai又咩人工智能,好似high class 啲

其實好多行業例如傳統技藝or maintenance 嗰啲都未咁快被取替嘅

我係見你哋嗰行愈嚟愈多人用電腦programming or software 做accounting。好多人識programming都走去做。好似大體叫digital accounting? 有software assist,效率特快。相比起其他專業,例如律師、醫生、護士、工程師,你哋呢行會易啲被取替。

所以我正問吓ching點睇。順便想知呢種用program做會計嘅方式係你行頭發展成點
唔怕,因為我係寫垃圾prog 的人
ching做it定accounting?
如果係accounting,可以講多啲
想知
Software development 我都想知big 4 consultant
新仔無rp係咪基本上好難入到advisory team,入到去無人照住,係咪都捱唔到幾耐? 女仔另計
有錢途
無做software development 啦。。
香港嘛 ching
你自己開lor

話你撈it唔錯啫
俾狗做。。。
兩睇啦
各行都有辛苦地方
係香港做engine相關嘅都差少少,配套唔足
方針錯q曬
嘿。。。睇下做consultant 會點先
係咪IT advisory 先至唔使CPA 咋......
老實講, 有CPA 真係好好多 (指日後跳出去搵工)
我fg做緊deal advisory
除左請嘅人少d之外
冇話咩rp/ot問題

同batch有一個係rp
但都有一齊super day
想問fg入advisory係咪好難?通常請advisory係睇啲咩?係咪好睇重成績架?

就係覺得CPA出路廣先讀番個conversion......
IT 唔使cpa
Risk 可有可無
認同樓上巴打
冇話咩R唔RP
都係咁做
老細份人好均真嘅
不過工時唔算短
同埋請嘅fresh grad係唔多
我都見過幾條 advisory team 既同事
其實非三大既人都會有
唔覺有乜特別
只係每條 team 都得幾個 intake
可能揀 cv 果下已經俾 hr 西走左
入到 interview 表現到語言能力,分析能力,同 presentation 已經好足夠
至於點解會走,有 d 情況真係能力唔到俾人叫走
都有係太辛苦頂唔順走
但我見得最多反而係份工做既野係同預期唔同
可能佢地想像 advisory 既世界太美好

其實真係好多人對Advisory充滿幻想
入咗去做先發現 現實同期望嘅落差好大
例如工作性質、workload等等
的確亦有同事能力唔達標而被勸退
只可以話Advisory career絕對有佢rewarding嘅地方
但唔係外界所諗嘅 屈機跳板
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞