係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
想問三大acct major但gpa唔高同無做過big4 intern fresh grad報big4 audit難唔難
準備定ot都得喇
同gpa有關係?
即gpa唔係好重要?
我get佢意思以為gpa低個d好大機會入wok team
過3就ok
Gpa有second low or above 就有app test做
之後冇人會理gpa
Big4 risk and compliance related 嘅advisory 前景如何?同fs audit比邊個吃香啲?(想係bank compliance 方面發展)
冇追上一個post唔知有冇答過
1. 3大acct Gpa得2.4
我有冇機audit/tax/advisory

2.想知有冇人做完幾年big4之後走去做政府?有冇咩出路?
Thanks樓主
Thx ching
但係audit都要咁高咩
Audit應該有 可能試下P/Kp
另外兩間screening比較著重gpa
大部份second low都有得in P
P記唔係最大嘅咩?
大把second low 8大都入到, 唔洗驚
想知pwc day幾時會再有
一年有幾多次? 去到係咪真係睇下環境咁樣
我用例子答你
我gpa 2.5x, non acct
報哂audit, 有兩間有得in
準備裸辭
(9問)英超由big 4轉咗去big 6好幾年,點解audit界仲未有big 6?
而家做緊big4?
想問year2非acc major 想入consulting/advisory, 今個summer 返大陸做bank intern 定 local非bank非financial company 嘅intern 好
香港搵唔到好intern
大陸做intern 好似no pay ga wo
係 唉冇pay都冇所謂啦
試下搵下香港intern 先啦,唔一定要做bank或finance。你番大陸做冇糧出, 車錢生活費都蝕埋,學啲嘢未必岩香港用,等於俾人搵笨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞