係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
如果報左second tier 做住先,同時報fg program得唔得?
可以。
big 4同second tier既salary scale爭得遠唔遠
如果以career plan係諗著升manager之前就離開big 4黎計,考qp同考cpaa係搵出面工嘅時候分別大唔大
去到senior 以上或者q 咗之後分別好大。
大,僱主會問你點解要考澳洲牌,除非你係澳洲讀書解釋到啦,如果唔係只會覺得你係驚qp難而考cpaa。
大概差幾多
唔同grade唔通,senior預1至2萬
如果呢家做緊間start up公司仔(係英國), 諗緊如果下年3-6 月番香港, 我仲報唔報得FG ?
可以, 留意各大公司幾時開20 fg programme。上年係8至9月。
d關係係咪好亂
無知一問,樓主意思係咪18 grad 都可以照報fg program, 即使已經有working experience?
推一推
唔太容易呀
身邊人既experience都係報big4無咩回音
跳都係跳到second tier valation team

利申 同行 做左三年倒
yes,working experience唔太多可以。
今年advisory市道差啲,難上加難
聽聞5月係drop offer高峰期?
其實做IT Advisory考唔考Hkicpa好見佢sd email問

利申 非acct major
問下有冇q pay 先
話冇 但會年尾salary review會睇你有冇考crrtification黎加
咁你要計番你自己要幾多時間讀,問下其他同事有qp人工加幾多, 衡量得失。
想問下second tier recruitment process係點架? 點解apply左兩三日 仲未收到apt test email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞