係big 4做咗幾年, 你問我答 2

1001 回覆
10 Like 26 Dislike
係呀
你big4 做3-4年人工已經跳得好高
呢個經驗出面未必未offer 到依家個價俾你
出面好多艇仔做IT project 隨時6-7年經驗同你爭
仲要big 4 IT consulting 呢飯本身fg都好難入
但愈諗愈覺得出路麻麻
好似一開始做audit 狗挨幾年出到去
做bank/PE fund 個d 隨時個人工仲高
是咪中左伏
咁如果big 4 It tech唔chur
點解唔繼續做落去 人工又唔差
好多時D野都係講common sense同勤力就得
利申:mgr grade
lm
請問:
MT 人工& career path 好唔好?
通常d人完左mt會係番果間公司做幾耐先轉公司?
人工加幅如何?
想問下如果想由一間big 4𨍭去另一間要幾時開始報experience hire
始終都有一日要走
上到去manager 就要跑數
出去做個客點都舒服D
已grad 返緊banking 可唔可以再入返big4 deal advisory?
ching big 4 q pay考哂QP先開始計?
搭單問如果12月個期考完fe係咪要等到下年10月升grade先有qpay定即刻有qpay
請教一下 非三大 acc major 如果冇做過acc相關嘅summer intern(不論big4定細firm) 將來grad job報Big4 audit/consultant 會唔會因為冇相關工作經驗而難入?
點睇it audit 前景??big4跳出黎易唔易搵工
考哂5份paper先有q pay?
喺。
唔會,照報啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞